"En tesked teblad per person och en för kannan".
Den metoden kan du skrota. :) Nu ska du får lära dig att göra te på ryskt vis!
En tesked teblad räcker då till en hel kanna. På ryskt vis kommer teets smak fram mycket bättre och det bildas mindre garvsyra.
Jag citerar ur veckotidningen Idun nr 2 år 1888:
"En person, som länge vistats i Ryssland,
der tedrickningen är nästan allmännare
än kaffedrickningen hos oss (kaffe användes
för öfrigt helt obetydligt), har
meddelat Idun följande regler för teets
tillagning:
1. Vattenkokaren och tekannan
skola vara fullkomligt rena.
2. Sedan tekannan uppvärmts med litet
varmt vatten, som efteråt bortslagits,
lägges teet i den samma, hvarvid en
rågad tesked beräknas räcka till 7 å. 8
koppar.
3. Vattnet, som måste vara
i fullkomligt kokande tillstånd, hälles
nu på en gång öfver teet, som derefter
får stå och draga i 1 a 2 minuter
(högst), då det är färdigt att
serveras. En gång användt te får
ej vidare brukas.
Iakttagas dessa regler noggrant, erhåller
man, om teet är godt, en synnerligen
välsmakande och fin dryck,
som vida öfverträffar kaffet och ej är
så skadligt som detta.
Tepåsar kan man också använda, tag då en påse till en hel kanna.
(Bilder från Wikipedia)
Med en ynka påse te till en hel kanna åstadkommer man färgat vatten men knappast en dryck som tillfredsställer en inbiten tedrickare. Två påsar är lagom. Använder du löst te bör du mäta upp tre rejäla teskedar.
SvaraRadera