Här är ett smart tips nu inför advent då många bakar lussekatter:
För att slippa att degen kladdar fast sig på händerna och bullarna blir skeva, kan man fukta fingrarna med lite matolja innan man rullar!
(Tipset hittade jag här.)
Här kommer också ett bra recept på lussekatter, degen görs med kesella eller creme fraiche och de blir därför inte så torra som bakverk med saffran brukar bli.
Receptet kommer ursprungligen från Arla, jag läste det på ett mjölkpaket för många år sedan.
SAFFRANSBRÖD
ca 35 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella (eller creme fraiche)
1 g saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin till garnering
ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en gryta, tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Häll på resten av degspadet.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda smidig. Baka ut till lussekatter.
Jäs övertäckta på plåten ca 40 minuter, sätt under tiden på ugnen på 220 grader. Placera ut russin som garnering och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 5-10 minuter.
Inget illa menat men du verkar ha förutfattade meningar om kladd. Kladd är både roligt och nyttigt, och får mig på gott humör.
SvaraRaderaStäderskan