Translate

Hur få stearinljusen att sitta fast?

Fråga: Jag har ljus, typ adventsljus och en 3-armad porslinsljusstake, men ljusen är för smala nertill. Har också provat kronljus men de är ännu smalare. Jag har provat med smält stearin, små godisformar, dubbelhäftande tejp och eltejp. Jag kan inte komma på nåt mer att prova.

Svar: Har du testat häftmassa? Jag har ibland fäst ljus med en tuss häftmassa i botten på hålet i ljusstaken, i kombination med att jag har virat lite hushållspapper (dubbelvikt) längst ner kring ljusets bas.
Har man virat papper runt får man vara extra försiktig när ljusen börjar brinna ner, så inte pappret fattar eld!

Sedan kan jag även tipsa om att handstöpta ljus brukar vara breda i basen. Sådana kan man hitta på marknader och ibland loppisar och liknande.

6 kommentarer:

 1. Jag brukar vira aluminiumfolie runt ljusen nertill ifall de är för stora. Det känns säkrare än hushållspapper då det inte brinner fullt lika lätt.

  SvaraRadera
 2. Aluminiumfolie var ju jättesmart! Bra tips!

  SvaraRadera
 3. Känner man för att ge det lite tid så kan man smälta lite gamla ljus som man har hemma och doppa botten på de nya ljusen i det. Då lägger man till några lager stearin. Använder man samma färg som ljusen så ser det riktigt fint ut. Stearinet man kan smälta i en konservburk i en kastrull med lite vatten. När du är färdig är det bara att ställa undan burken så har du till nästa gång du behöver den.. =)

  SvaraRadera
 4. Vad smart carola! Helst skulle man ju stöpa sina ljus helt och hållet själv, men då behövs nog både utrustning och tid. :) Med ditt sätt får man i alla fall lite av hemstöptkänslan...

  SvaraRadera
 5. Hej jag använder knäckformar i ljusstaken och ljusen sitter stilla. Pröva får du se. Hälsn Siv

  SvaraRadera
 6. Ischokladformar i aluminium är superbra och inte brandfarliga // Anna

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook