8.7.12

Paddor mot mördarsniglar


Paddor äter mördarsniglar - så ett tips för att åtminstone minska ner lite på beståndet är att ordna en paddvänlig tomt. Se till att du har många ställen där de trivs - fuktiga rabatter, hålor under stenar, en låg altan etc, så kanske de flyttar in. 

Men allra bästa sättet att få fler paddor är att ha en damm i trädgården som de kan föröka sig i. 


 Vår "rabattpadda" som vi döpt till Paddan Aram.

3 kommentarer:

 1. Nej, nej, NEJ!
  ALLA grodor, paddor och ödlor är FRIDLYSTA i hela landet! Du får INTE flytta vare sig vuxna djur eller yngel!
  http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-8369-4.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej då får man väl nöja sig med att ordna tomten paddvänlig och hoppas på det bästa då, att de flyttar dit av sig själva. =) Sen kan jag absolut tänka mig att man kan få tillstånd att odla paddor om man har en damm, det är ju enbart en fördel för arten med fler förökningsplatser.

   Radera
  2. Ha såg nu hos Naturvårdsverket att de kan ge dispens mot förbudet om särskilda skäl föreligger (och att man vill bevara arten och ge den ett nytt habitat på sin tomt kan säkert bli ett godkänt skäl). Denna dispens söker man hos länsstyrelsen.

   Dessutom får man samla in yngel och rom för att studera deras utveckling om det sker i liten skala och i icke-kommersiellt syfte. Så de kan alla göra utan tillstånd, om man t.ex. vill visa barnen hur de utvecklas. Då ska man dock sätta tillbaka dem igen där man hittade dem när de blivit vuxna.

   Radera