8.7.12

Mördarsnigelätare

Paddor äter mördarsniglar - så ett tips för att åtminstone minska ner lite på beståndet är att ordna en paddvänlig tomt. Se till att du har många ställen där de trivs - fuktiga rabatter, hålor under stenar, en låg altan etc. Försök sedan fånga så många paddor du kan hitta och släpp dem i trädgården. Finns det gott om mat och skydd kommer de att stanna.

Ett sätt att få paddor "automatiskt" är att ha en damm i trädgården och plantera ut paddyngel där på våren. Paddor återvänder varje år till dammen där de föddes för att para sig och lägga nya ägg.


 Vår "rabattpadda" som vi döpt till Paddan Aram.

3 kommentarer:

 1. Nej, nej, NEJ!
  ALLA grodor, paddor och ödlor är FRIDLYSTA i hela landet! Du får INTE flytta vare sig vuxna djur eller yngel!
  http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-8369-4.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej då får man väl nöja sig med att ordna tomten paddvänlig och hoppas på det bästa då, att de flyttar dit av sig själva. =) Sen kan jag absolut tänka mig att man kan få tillstånd att odla paddor om man har en damm, det är ju enbart en fördel för arten med fler förökningsplatser.

   Radera
  2. Ha såg nu hos Naturvårdsverket att de kan ge dispens mot förbudet om särskilda skäl föreligger (och att man vill bevara arten och ge den ett nytt habitat på sin tomt kan säkert bli ett godkänt skäl). Denna dispens söker man hos länsstyrelsen.

   Dessutom får man samla in yngel och rom för att studera deras utveckling om det sker i liten skala och i icke-kommersiellt syfte. Så de kan alla göra utan tillstånd, om man t.ex. vill visa barnen hur de utvecklas. Då ska man dock sätta tillbaka dem igen där man hittade dem när de blivit vuxna.

   Radera