Translate

Sluta med napp


Det finns mängder av "metoder" när man vill hjälpa barnen att sluta med napp. Själv föredrar jag när de är så sanningsenliga som möjligt, dvs man lurar inte i barnet sagor om att nya bebisar eller djurungar behöver nappen etc. Men självklart får var och en göra precis som de vill och vad som passar bäst för deras barn.

Här kommer i alla fall två metoder där man slipper luras, om man inte vill det:
 • Knyt fast nappen i ett lagom långt snöre och fäst på en obekväm plats i huset t.ex. vid ett element, en bokhylla, en stol. När barnet vill ha nappen får de sitta där den är, så långt snöret räcker. Det blir ju ganska tråkigt i längden så snart tröttnar barnet och sitter där mindre och mindre. Till slut är nappen bortglömd och kan tas bort. (Tipstack till Mia!)
 • Börja med vanan att bara använda en napp i taget, medan övriga ligger i diskmaskinen. Varje kväll tar man en ren och nydiskad napp. När tiden är mogen låter man alla nappar vara i diskmaskinen den kvällen, och förklarar (om barnet frågar) att de är smutsiga och ska diskas. Fortsätt så varje kväll tills barnet slutar fråga. (Detta tips är dessutom bra hygienmässigt eftersom det ofta samlas mycket bakterier på napparna)
Vilket är ditt bästa sluta-med-napptips?

Bildkälla: Wikimedia commons

8 kommentarer:

 1. Att säga att tandläkaren har sagt hen inte ska använda napp och muta med med en heldag på Liseberg för att lämna napparna i kaninernas nappomat

  SvaraRadera
 2. Byta napparna mot en fin leksak i leksaksaffären.

  SvaraRadera
 3. Har du något tips om hur man får barn att sluta med tummen? Betydligt svårare än att sluta med napp... Har provat att pensla tummen med Stopp & Väx utan något större resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inte!! Har en nagelbitare här och har också testat stopp & väx men det hjälper inte så bra, om man inte penslar flera ggr per dag... så jag tar också gärna emot tips. =)

   Radera
  2. Fungerar plåster? Jag har inte haft några tumbarn själv, men tänker att det borde komplicera tumsugandet.

   Radera
 4. Särskilt det första tipset tycker jag låter bra. Jag hade en napp jag gillade och en jag inte gillade. Mina föräldrar fick mig att hänga ut den rätta gula nappen på en gren i skogen för att Tomten skulle ha den. :( På Tomteland något år senare fanns sen en stor gran med en massa nappar. Hemma var bara den äckliga nappen som jag inte gillade och då la jag av.

  Och till Lena Svensson: Jag vill inte skapa nån hätsk diskussion men måste du använda dig av ordet "hen" (om du inte råkade skriva fel)? Det är nåt av det vidrigaste som finns och jag tycker man ska bojkotta tidningar som använder det. Det är bara ... äckligt!

  SvaraRadera
 5. Vi sa till vår äldsta att hon skulle få byta napparna mot en leksak när vi åkte till mormor och morfar. Eftersom hon ville ha kvar dem lämnade hon alla hemma. Efter en vecka på resa kom hon inte ihåg sina nappar och vi gömde snabbt alla när vi kom hem.

  Lillebror glömde bort sina en helg och när han sedan kom på och ville ha dem igen var de konstigt nog borta... Han sörjde dem en kväll och sedan var det över.

  SvaraRadera
 6. Min syster trappade ner på nappanvändandet all eftersom, först bara på morgonen och är sonen skulle sova, sedan bara när han skulle sova och sedan bara en liten stund vid nattning. Det gjorde att fajten om nappen inte blev lika stor. Till sist "glömde" de den hemma när han skulle sova borta flera nätter i rad och sedan dess har han inte saknat den!

  När jag själv var liten så slutade jag med napp när jag hade ramlat och fått fläskläpp. Kanske inte någon bra metod att ta till bara ändå direkt...

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook