18.11.12

Diska gjutjärnspannan


En gjutjärnspanna med fastbrända matrester kan vara svårdiskad eftersom man inte ska använda diskmedel till sådana. Det kan sugas in i porerna så det hamnar i maten sedan, plus att det ökar risken att maten bränner vid. Fettet ska sitta kvar i pannan till nästa gång.

Rengör i stället gjutjärnspannan - eller grytan - så här:
  • Fyll pannan med vatten.
  • Lägg i några teskedar salt.
  • Låta det koka upp på spisen. 
  • När vattnet svalnat något kan du diska pannan utan besvär.
Efteråt är det bra att smörja pannan, helst när den är varm så det sugs in. Koka upp matolja i pannan, låt svalna och torka bort överflödet. Nu minskar risken att det bränns fast mat fler gånger.

(Bildkälla: Wikimedia commons)

2 kommentarer:

  1. Jag brukar göra så att varje gång jag har stekt något, även i mina vanliga stekpannor, brukar jag avsluta med att koka upp lite vatten i den. Då försvinner den mesta smutsen och den blir väldigt lättdiskad.. =)

    SvaraRadera
  2. Efter att man gjort på detta sätt får man inte glömma att smörja pannan med matfett, så minskar risken att det bränner vid nästa gång!

    SvaraRadera