Translate

Guide: Gör städningen roligare


Städning är kanske inte den roligaste sysslan, men här är några sätt som får den lite trevligare, i alla fall för mig. :)
 1. Skaffa bra dammsugare. Bra städutrustning är A och O för en uthärdlig städning! Har du en uråldrig dammsugare med glappande munstycke och dåligt sug blir det ganska mycket tråkigare. Så hade jag det i mitt lilla studentrum... kan säga att det blev ingen regelbunden städning där direkt! Investera i en bra dammsugare med stor påse, lång sladd (så du slipper jaga urtag), gärna ställbart handtag så du både kommer åt under möbler och på öppna ytor, och så bra sugstyrka som möjligt. 
 2. Ha en mopp med utbytbara trasor, gärna mikrofiber eller något annat som inte luddar. Byt trasorna ofta! Ha gärna flera att växla med och tvätta dem regelbundet (i en tvättpåse, 60 grader) så är de alltid fräscha.
 3. Använd dammsugaren för att dammtorka. Visst behöver man dammtorka med fuktig trasa ibland, men åtminstone varannan städning kan du dammtorka med hjälp av det lilla munstycket på dammsugaren. Då kommer du lätt åt högt upp på hyllor, på böckerna i bokhyllan, på taklamporna, på tavlorna, osv.
 4. Gör egen städspray. Jag tycker det blir roligare när man själv bestämt vad man ska ha i sitt rengöringsmedel. Jag brukar blanda en allround-spray med vatten + några droppar diskmedel, och till badrummet tar jag även några msk ättika i sprayflaskan för att hålla efter avlagringarna på kakel och runt kranar. I stället för ättika kan man ta pressad citron eller vinäger.
 5. Gör huset lättstädat. Undvik att ha massor av prylar och småsaker framme som är i vägen vid städningen. Fäst upp alla sladdar på väggarna, ställ alla småprylar i hyllor, helst med glasdörrar så man slipper dammet som samlas. Se till att det finns bestämda platser för varje sak. Så fort du upptäcker ett nytt ställe i ditt hem som är krångligt att städa, t.ex. på grund av möbler som är i vägen, ställ dig då frågan om du kan underlätta det på något sätt. Kanske flytta möbeln, ställa upp blomman på en pall, hänga TV:n på väggen?
 6. Städa regelbundet. Har du en viss städdag varje vecka blir du van vid att det ska göras den dagen, och risken minskar att du bara skjuter det framför dig tills hemmet blir ohanterligt smutsigt och stökigt. Väljer du en dag sent i veckan blir det dessutom fint och nystädat under helgen då du kanske oftare har besök. Så småningom ser du fram emot känslan som infinner sig när huset är nystädat och fräscht och du kan ta helg med gott samvete.
Har du fler tips för att göra städningen roligare? Skriv en kommentar och dela med dig!

4 kommentarer:

 1. Men det var ju precis vad jag behövde läsa just nu föra att sluta läsa bloggar och börja städa istället ;)

  SvaraRadera
 2. vi städar på söndagar, ändå inget att göra och fint hela veckan...

  SvaraRadera
 3. Jag sätter några droppar körsbärsessens i munstycket innan jag börjar dammsuga. Hela lokalen fylls av en god doft och dammsugning blir associerad med goda saker.

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook