15.11.12

Roligare städning

Städning är kanske inte det bästa man vet, direkt... men jag har upptäckt att några saker gör det lite roligare (i alla fall för mig).


1. Bra städutrustning är A och O för en någorlunda trevlig städupplevelse... =) Har man en skurtrasa som luktar illa och luddar och en uråldrig dammsugare med glappande munstycke och dåligt sug, så blir det genast ganska mycket tråkigare att städa. Så hade jag det i mitt lilla studentrum... kan säga att det blev ingen regelbunden städning där direkt!

Investera i en bra dammsugare med stor påse, lång sladd (så du slipper jaga urtag), gärna ställbart handtag så du både kommer åt under möbler och på öppna ytor, och så bra sugstyrka som möjligt.

Ska du moppa golven, se till att ha en mopp med lätt utbytbara trasor, gärna mikrofiber eller något annat som inte luddar. Byt trasorna ofta! Ha gärna flera att växla med och tvätta dem regelbundet så är de alltid fräscha.


 Bild: Wikipedia


2. När du dammtorkar, använd dammsugarens olika munstycken! Visst behöver man dammtorka med fuktig trasa ibland, men åtminstone varannan städning kan man dammtorka med hjälp av det munstycket på dammsugaren. Då kommer man lätt åt högt upp på hyllor, på böckerna i bokhyllan, på taklamporna, på tavlorna, osv.

När du använder trasa, gör då din egen städspray. Jag tycker det blir roligare när man själv bestämt vad man ska ha i sitt rengöringsmedel. Jag brukar blanda en allround-spray med ca 2 delar vatten, 1 del ättika och 2-3 sprut Yes diskmedel. I stället för ättika kan man ta pressad citron, eller utesluta den helt.


3. Gör huset lättstädat. Undvik att ha massor av prylar, sladdar och småsaker framme som är i vägen vid städningen. Fäst upp alla sladdar på väggarna, ställ alla småprylar i hyllor, helst med glasdörrar så man slipper dammet som samlas. Se till att det finns en plats för varje sak. Öppna ytor, och prydnader innanför glasdörrar, gör städningen enormt mycket lättare.

Så fort du upptäcker ett nytt ställe i ditt hem som är krångligt att städa, t.ex. på grund av möbler som är i vägen, ställ dig då frågan om du kan underlätta det på något sätt. Kanske flytta möbeln, ställa upp blomman på en pall, hänga TV:n på väggen?


 Bild: Wikipedia

4. Städa regelbundet! Har du en viss städdag varje vecka blir du van vid att det ska göras den dagen, och risken minskar att du bara skjuter det framför dig tills hemmet blir ohanterligt smutsigt och stökigt.

Vissa föredrar torsdagskvällen, vi brukar välja fredagen. En fördel med att välja en dag sent i veckan är att man då har det fint och nystädat under helgen, då man kanske oftare har besök. Så småningom ser man fram emot känslan som infinner sig när huset är nystädat och fräscht, och man vet att man kan ta det lugnt hela helgen! Det gör städdagen mycket roligare tycker jag.


4 kommentarer:

  1. Men det var ju precis vad jag behövde läsa just nu föra att sluta läsa bloggar och börja städa istället ;)

    SvaraRadera
  2. vi städar på söndagar, ändå inget att göra och fint hela veckan...

    SvaraRadera
  3. Jag sätter några droppar körsbärsessens i munstycket innan jag börjar dammsuga. Hela lokalen fylls av en god doft och dammsugning blir associerad med goda saker.

    SvaraRadera