Translate

Bästa metoden mot elektriska kläderHäromsistens fick jag frågan av Anna om hur man kunde bli av med statisk elektricitet i kläder. Ett sätt är att tvätta med sköljmedel eller spraya balsam + vatten på dem, men senare läste jag ett tips av en tjej som verkligen hade experimenterat grundligt med olika metoder för att få kläderna mindre statiska. 

Hennes bästa tips var att fästa en vanlig säkerhetsnål på de mest statiska plaggen. Säkerhetsnålen är ju av metall och leder alltså bort en del av elektriciteten från plagget. Detta gjordes vid torktumling, men jag har även läst på andra håll att man kan fästa säkerhetsnålen på något diskret ställe på insidan av en söm eller så, och då kan den få sitta kvar där när man har på sig plagget.

Allra mest effektiv var metoden om man också använde ättika i sköljmedelsfacket på tvättmaskinen i stället för sköljmedel. Smart och miljövänligt!


Bild: Wikimedia commons

6 kommentarer:

 1. Idag när jag kom till jobbet så klistrade sig klänningen runt benen. Goda råd var dyra och något behövdes göra direkt, att tvätta med ättika var alltså inte ett alternativ. läste om balsam osv men löste det på mitt sätt. Tog lite hudlotion på händerna och "smörjde in" benen, dvs på strumpbyxorna. Vips så var problemet borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack anonym! Problemet löst för mig med när jag smörjde in strumpbyxorna med hudlotion :-)

   Radera
 2. Säkerhetsnålen gör ingen nytta om den inte är i beröring med 'jord' (spänningens nollpunkt). Dessutom kräver detta att plagget är ledande så att spänningen leds till säkerhetsnålen. Eftersom plagget är statiskt laddat så är detta inte fallet. Lösningen finns i dina skor. Se till att de INTE har isolerande botten, då urladdas du hela tiden och problemet uppstår inte.

  Eltekniker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Tror det bara funkar i torktumlaren...
   Såg dock ett tips någon annanstans om hur man motverkar statisk elektricitet i håret (som man ju kan råka ut för nu i den torra vinterluften!). Det var två tips; ena var att kamma sig med en kam i metall och det andra var att fästa ett metallhårspänne någonstans så att det har kontakt med hårbotten. Borde väl funka? :)

   Radera
  2. För att förtydliga så menar jag att man själv måste vara "jordad" då, som du ju påpekade. ;)

   Radera
 3. Jag prövar "allt" nu. Jag tvättar det elektriska plagget med en säkerhetsnål på sig (vilket kanske är helt onödigt) och jag har hällt ättika och lavendelolja i sköljfacket.

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook