Translate

Guide: Odla fönstertomat och fönstergurka


Vill du kunna skörda tomater och gurka redan under våren? Då kan du testa odla dem i fönstret. Skörden blir ofta mindre inomhus och smaken på särskilt tomaterna lite mer vattnig, men känslan att äta hemodlat medan kylan härjar utomhus är obetalbar!

En annan fördel är att man kan ta sticklingar från fönstertomater och fönstergurkor som komplement till frösådda plantor. Mer om detta i ett senare inlägg.

Jag brukar odla vanliga, högväxande sorter och helt enkelt toppa dem om de blir för stora, men man kan även välja dvärgsorter som tomaten Tiny Tim eller Vilma, och snacksgurkan Piccolini eller Iznik. (Gurksorten Baby brukar bli besk så den odlar inte jag längre)

Om du också vill odla gurka och tomat i fönstret, kan du göra så här:

 1. Starta tidigt på året, gärna i januari eller februari. 
 2. Placera det antal tomatfrön och gurkfrön du vill odla på en bit fuktigt hushållspapper. Lägg pappret med fröna i en stängd burk eller plastpåse så fukten bevaras. 
  Ställ sedan varmt, helst ca 25 grader, t.ex. över ett element eller på ett golv med golvvärme. 3. Förbered krukorna. Det ska vara stora krukor, gärna 10 liter om du får plats med det! Papperskorgen Fniss från Ikea brukar jag använda, med ett hål en bit upp på sidan som dränering. Fyll dessa med planteringsjord. Den innehåller all näring växten behöver den första tiden, vilket inte såjord gör.
 4. Titta till fröna varje dag. Efter ca 1-2 dag brukar gurkfröet ha grott, tomaten tar något längre. Har du förvarat burken för kallt kan det ta ytterligare längre tid. 
 5. Så snart fröet grott, flytta det till krukan. Gör en liten grop med fingret i mitten av krukan, ca 0,5 cm, och flytta försiktigt grodden till gropen. Täck lätt med jord och vattna så jorden genomfuktas.
  Efter ett par dagar tittar de första hjärtbladen upp. 6. Ställ krukan i ditt ljusaste fönster och sköt som en vanlig krukväxt. Om det går, kan du sänka värmen i det rummet du har dina fönstergrönsaker, då brukar plantorna trivas bättre.
  Bind upp gurkan på en pinne efter hand, och led upp den t.ex. i gardinstången.
  Tomaten kan du toppa när den blir så hög som du vill ha den.
  Sen är det bara att bereda sig på trängsel i fönstret samt att vänta på skörden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook