Translate

Guide: Ta sticklingar och föröka dina plantor


Att ta sticklingar är ett vanligt och enkelt sätt att föröka sina plantor. Det funkar på nästan alla blommor och grönsaker. Själv har jag tagit sticklingar från tomat, gurka, basilika, dahlior, pelargoner, rosor, och mycket annat.

Gör så här:

  1. Klipp av ett sidoskott eller toppskott från växten du vill föröka.
  2. Klipp av alla blad utom ca 2-3 stycken, fler orkar inte sticklingen försörja när den ska bilda rötter. Korta även av stjälken strax under ett bortklippt blad, se bilden.

     

  3. Sätt sticklingen i vatten. Nu kommer rötter bildas där bladet satt. Så fort du ser anlag till rötter (små vita knoppar) är det bra att flytta den till en kruka med jord. 
    Håll jorden fuktig tills växten rotat sig ordentligt.


Man kan även rota sticklingar direkt i en kruka. Följ då punkt 1-2 ovan och stick sedan ner sticklingen i fuktig jord. Det är lite olika beroende på växtsort vad som fungerar bäst, man får testa sig fram. 

Gurka brukar gå bäst att rota i vatten när jag provat, samma med basilika. Pelargon, dahlia och tomat brukar gå bra att rota i jord.

Vill du veta mer om olika sätt att föröka växter? Här har jag skrivit om fler metoder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook