Translate

Avbruten stjälk på växten

 

Det är lätt att råka bryta av stjälken vid omplantering av växter, och senare på säsongen kan de även brytas av vinden eller av fruktens tyngd. 

  • En planta som delvis brutits av går ofta att laga - med tejp! Jag brukar använda vanlig målartejp, men man kan även ta kirurgtejp eller ett plåster
    Räta ut växten så gott det går och tejpa runt skadan. Stötta plantan med en blompinne. På bilden ovan syns en tomatplanta som jag lagade framgångsrikt förra året, den fick massor av tomater. 
  • Är plantan helt av går den inte att laga, men man kan ofta ta sticklingar av den i stället. Klipp av ett toppskott eller ett sidoskott strax under ett blad. Ta sedan bort alla blad utom 2-3 stycken, fler orkar den inte försörja utan rötter. Sätt i vatten, och när det syns små knölar av rotanlag kan du flytta den till en kruka med jord.
    Vissa växter kan man även rota direkt i jord om man föredrar det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook