30.6.12

Fin förvaring

Här kommer ett förvaringstips från "Nyfiken gul"!

Ta ett gammalt udda fint örngott och lite sidenband eller spetsar, så kan du sy en fin "gympapåse" att hänga på en krok i badrummet eller på toan där du får plats med sånt som bara annars tar plats (bomull, topsförpackningar, plåster, tamponger, nagelsaxar osv).


(Bild: Wikipedia)

27.6.12

Sköt om fötterna

Här kommer ett bra tips från "Nyfiken gul" till dig som har förhårdnader på fötterna eller väldigt hårda fotsulor, så här inför sommaren och badsäsongen. Med hennes metod blir fötterna mjuka och fina och tål att visas upp! =)

Börja med att köpa en riktig hyvel som är anpassad för förhårdnader. Scholl har en sån, ser ut som en osthyvel i miniatyr med utbytbara blad.

Innan du går och lägger dig: Sätt dig i ett fotbad med så hett vatten du klarar av, häll rikligt med såpa i vattnet. Du kan gärna ha en näve med havssalt i också. Sitt i minst 30 minuter, blir vattnet kallt fyll på med mer hetvatten.
Ta upp en fot i taget och torka av med handduk, medan foten ännu är varm och fuktig så tar du skrapan och försiktigt skrapar av förhårdnaderna bit för bit. Har du mycket förhårdnader kan du få ta dem i omgångar tills du når frisk ny hud.

När båda fötterna är skrapade avslutar du med att smörja in dem ordentligt med olivolja, riktigt dränk in dem. På med ett par bomullssockor så du inte kladdar ner.

Underhåll fötterna på detta sätt regelbundet! Ta för vana att vid duschning fila eller skrapa fötterna, och varje dag smörja in dem både på morgonen innan du tar på dig strumpor och på kvällen innan du lägger dig.
Använd olivolja eller riktigt fet kräm.

Parfym torkar ut så skippa all dyr lotion, den gör ingen som helst nytta. Ta hellre helosansalva, klövervaselin, niveakräm eller någon av salvorna som finns för babystjärtar - feta krämer - och smörj in generöst.
(Bilder: scholl.com, Wikipedia)

25.6.12

Lyckas med kakan

Blir den mjuka kakan degig, eller kanske bränd?
Du kan se på kakan om ugnstemperaturen är lagom. Om den sjunker ner i mitten är den gräddad i för låg temperatur - och om den sjunker ner i kanterna men höjer sig i mitten är temperaturen i stället för hög! När temperaturen är lagom pöser kakan upp jämt över hela.


(Bild: Wikipedia)

23.6.12

Ren och vit toalett

Vi har mycket mineraler i vårt vatten, som gör att det lätt blir missfärgningar i badkar, dusch, handfat och toalett. Jag har haft särskilt problem med en missfärgning på toalettringen, som varit helt omöjlig att få bort. Det såg ofräscht ut, som om nån hade kissat fel...

Mitt vanliga badrumsrengöringsmedel hjälpte inte (1 dl vatten, 1/2 dl ättika och tre droppar yes diskmedel i en sprayflaska) trots att det annars brukar vara effektivt mot avlagringar.

Då drog jag mig till minnes ett tips jag läst (förmodligen här i bloggen men jag orkar inte leta upp det nu haha). Eftersom tandkräm innehåller både blekmedel och slipmedel kan det hjälpa mot avlagringar. Jag tog en gammal kasserad tandborste, på med en klick tandkräm och så borstade jag på fläcken. Den gick bort på direkten! Sedan borstade jag hela ringen och i alla skrymslen när jag ändå höll på, och nu är toaletten skinande vit och fin igen.(Bilder: Wikipedia)

21.6.12

Godaste jordgubbarna!

Jordgubbar blir som allra godast och sötast i smaken om de äts rumsvarma. Förvara dem gärna i kylskåp så håller de ett par dagar, men ta då fram dem i god tid innan servering!

En annan sak med jordgubbar är att de blir sura och vattniga i smaken om de plockats när det regnat. När man köper dem är detta svårt att se, men när man plockar på självplock ska man välja en solig och torr dag. Av samma anledning ska man aldrig skölja jordgubbar! Är de sandiga kan man putsa av dem med en bakpensel.

Glad midsommar! Egna bilder

20.6.12

Ätvarm gröt

Ett smart sätt att få lagom varm gröt på direkten är att blanda ner frusna bär när den är färdigkokt. Bären tinar av hettan och gröten svalnar av kylen. Perfekt när man har bråttom - eller om man har hungriga barn som inte kan vänta.

Exempel på bär som är goda i gröt: blåbär, hallon, björnbär, aroniabär, körsbär, jordgubbar.


(Bild: Wikipedia)

18.6.12

Smart badleksaksförvaring

En nätkasse är perfekt att förvara badleksakerna i när de inte används. Häng den över badkaret så kan vattnet lätt droppa av.

Har man ingen nätkasse kan man t.ex. ta ett myggnät, eller ett sånt nät som brukar sitta runt ved man köper på bensinstationer och liknande.(Bild: Wikipedia)

15.6.12

Myggbettsbot

Ännu en huskur mot kliande myggbett:
Ta en isbit och tryck en stund mot bettet. Torka av och smörj sedan in med handkräm eller en fet salva.

Fler tips mot insektsbett hittar du under kategorin insektsbett.Bild: Wikipedia

13.6.12

Vackra ätliga blommor

Så här års blommar många vackra, ätliga blommor, som t.ex. nyponros, syren, tusensköna och viol. Här är två tips på hur man kan använda blommorna till dekoration på sommarens kalas:

1. Doppa dem i äggvita, skaka av lite och doppa sedan sedan i socker. Låt torka på galler.
När de har torkat blir de vackra och goda dekorationer till kakor och tårtor!

2. Lägg dem i iskubsformar, fyll vatten ovanpå och frys in. Jättevackert i saftkannan eller champagnehinken!
Egna bilder

11.6.12

Överbliven vispgrädde

Har du fått över en klick uppvispad vispgrädde?

Häll den i en spritspåse och spritsa ut små fina klickar på ett bakplåtspapper på en bricka. Ställ i frysen några timmar, lyft sedan försiktigt upp dem och förvara i frysen i en burk eller påse med lite luft i så de inte skadas.

Dessa blir perfekta att dekorera tårtor med sedan!  (Bild: arla.se)

9.6.12

Ingefärstips

Här kommer en huskur från "Neiti", till den som är förkyld - eller som vill sluta snusa!

Skär ingefära i "lagom" bitar, förvara i en burk med lock tillsammans med saften från en pressad citron. Låt dra 1 dygn, ännu längre om du vill ha riktiga "surisar".

Om du är förkyld, lägg biten under tungan och sug, eller om du vill tugga på biten och njuta av den lite starkare smaken så går även det utmärkt. Helt ofarlig att äta. =)

Om du vill sluta snusa så sätt biten under läppen, smakar gott samtidigt som det är nyttigt och ger en liten kick! (Bild: Wikipedia)

7.6.12

Recept för hushållet

Kökstips från Nyfiken gul:
"Alla har väl någon form av receptbok man klipper och klistrar in favoriter i - men låt det också bli en uppslagsbok. Skriv även in sånt man kanske har svårt att komma ihåg och behöver då och då och som kanske inte heller står i vanliga kokböcker.

T.ex. din äppelsort i trädgården - hur lång tid behöver den tillredas för att det ska bli ett gott äppelmos eller saft? Eller hur många personer din egen hemgjorda smörgåstårta faktiskt räcker till?

Skriv också gärna kommentarer till recepten du klipper ut och provar. - Räcker verkligen såsen till 4 personer som det står angivet i receptet? Det kanske faktiskt gick utmärkt att byta ut nötterna mot solrosfrön i brödreceptet?  Det kanske INTE gick alls att göra glass av laktosfri grädde... Osv osv..."

  (Bild: Wikipedia)

5.6.12

Tips till trångbodda

Ett tips till trångbodda från Nyfiken gul kommer här:
"Bakom en dörr, t.ex. en sovrumsdörr, kan man enkelt skruva upp strykbrädan i väggen. Bara att fälla ut och stryka när man behöver och man slipper tänka på att den står och tar plats någonstans.

Sätter man upp ett klaffbord på liknande sätt så har man en arbetsyta för många olika ändamål. Bara att fälla upp och ner när något behöver göras."


(Bild: smarthem.se)

3.6.12

Smart för nickelallergiker

Har du eller barnen nickelallergi?
Då kan det bli besvärligt att hitta kläder som fungerar, eftersom det väldigt ofta finns metallknappar som går igenom tyget och därmed kommer i kontakt med huden på insidan.

Ett smart tips är då att pensla över insidan av knappen med nagellack! Nu skyddar lacket mot hudkontakt.(Bild: Elle)

1.6.12

Återanvända bag-in-box

Släng inte förbrukade lådvinslådor. Skölj ur inner påsen genom den lilla kranen och fyll sedan med rent vatten. Stoppa i frysen så har du en stor drickbar isklamp när det smälter. Perfekt på resan, campingen eller i husvagnen/stugan!

Själva kartongen ska du också spara, den kan du använda till CD, DVD eller bokförvaring, läs hur man gör här!LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...