Translate

Fläckborttagning


Här är några av mina bästa fläcktips:
 • Försök om möjligt ta bort fläcken direkt innan den hunnit torka in.
 • Om du spillt på kläderna: skrapa bort så mycket som möjligt av det spillda med en ren bordskniv så trycks inte fläcken in lika mycket i tyget.
 • Om det inte är starkt färgad mat som t.ex rödbetor eller bär räcker det oftast att blöta hörnet av en kökshandduk i hett vatten, droppa på diskmedel samt gnida tills fläcken är borta.
 • Hård tvål t.ex. Barnängen eller Palmolive är också effektivt på förvånansvärt många fläckar!
 • Organiska fläckar (bär, gräs, tomat mm) kan tas bort med galltvål (finns att köpa på t.ex. Ica och Clas Ohlson).
 • Är det helt vita bomullstyger (som lakan eller helvita t-shirts) så försvinner nästan alla fläckar om du blötlägger i klorin utspätt med vatten. Riktigt svåra fläckar kan baddas med ren, outspädd klorin. OBSERVERA att färgade detaljer, tryck och liknande på plagget kan förstöras av klorinet som ju är ett mycket starkt blekmedel. Dessutom fungerar det inte på syntetiska material.
Fler tips hittar du i min stora fläckborttagningsguide med olika sorters fläckar och hur man bäst tar bort dem, sorterat i bokstavsordning. Den listan uppdaterar jag kontinuerligt.

2 kommentarer:

 1. Hej, Uppskattar verkligen alla fina tips du erbjuder! Dock vill jag avråda alla från att använda detta. Klorin är mycket dåligt för miljön. En snabb google-sökning styrker detta: "1992 drev naturskyddföreningen en kampanj mot klorin [..]", "År 2000 avrådde även den Danska Miljøstyrelsen, från att man använder Klorin och liknande produkter i privata hushåll."(wiki) Värt att nämna för de som vill köra miljövänligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att man ska vara försiktig och inte använda klorin i onödan. Här används det bara vid fläckborttagning och blekning, dvs väldigt sällan. Vi är också noga med HUR det används för att undvika att det bildas giftiga gaser (t.ex. får man ALDRIG blanda klorin med ättika eller andra syror!).

   Små mängder klorin som kommer ut i avloppsvattnet är dock inte farligt för miljön eftersom det bryts ner till syrgas och vanligt koksalt (natriumklorid). Det är när det blir stora mängder det är farligt eftersom detta fördröjer nedbrytningen. Att använda klorin i veckostädningen skulle jag t.ex. inte rekommendera!

   Sedan tycker jag också man ska tänka likadant om man har en pool. Många använder klor som rening i poolen och vattnet töms sedan ut i avloppet eller kanske i trädgården om det är en mindre pool. Åter igen, små mängder bryts ner snabbt, men överdoserar man kan det bli allvarliga skador i naturen!

   Radera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook