9.3.09

Frystips

Skaffa en rymlig frys! Massor av matvaror går att frysa in och håller sig länge på det sättet. Så slipper man handla stup i kvarten...
Försök sen att så ofta som möjligt tina upp maten i kylskåpet. Mat mår bäst av att tina långsamt, dessutom spar man energi eftersom de frysta matvarorna hjälper till att hålla kylen kall.


Frukt och bär:
- Har man plockat bär på sommaren är det gott att frysa in överskottet. Sockra lite och lägg i påsar eller burkar. Sen är det bara att tina och äta med mjölk eller en klick grädde. Eller riv lite choklad över och sätt i ugnen några minuter. Mums!
Bra att veta: Blåbär och björnbär blir precis som färska när man tinat dem, medan jordgubbar och hallon blir lite mosiga av frysningen.
- Äpplen är också mycket bra att frysa. Jag brukar kärna ur mina och skära i tunna klyftor. De blir nästan som färska fast lite "torrsega" när man tinar dem sen. Otroligt smidigt när man vill göra äppelpaj att bara plocka fram de färdiga klyftorna ur frysen!

Grönsaker och kryddor:
- Hackad lök går utmärkt att frysa. Köp på sommaren när de är färska och goda, och finhacka allt på en gång. Så slipper man allt lökhackande för resten av året! Man kan använda mixern så går det snabbare att hacka. Tänk på att lägga löken i dubbla plastpåsar, eller i en påse inuti en burk, eftersom den starka lukten kan sprida sig till andra matvaror!
- Purjolök har jag också alltid i frysen, strimlad och klar. Använd dubbla påsar precis som med löken.
- Persilja, dill och andra kryddor går ju att köpa färska i kruka eller knippe hela året om. Men om man fryser in har man det alltid hemma och slipper onödiga vändor till affären. Och odlar man själv på sommaren är frysen bästa sättet att ta vara på överskottet.
Jag brukar klippa ner kryddorna med saxen direkt från knippet ner i en fryspåse, men man kan ju också hacka med kniv eller mixa.

Mejerivaror:
- Smör kan man med fördel frysa, det blir precis som färskt när man tinat det.
- Överbliven mjölk, fil, grädde etc går också bra att frysa. Dock kan konsistensen bli annorlunda efteråt så mjölken kan se lite konstig ut och grädden tror jag inte går att vispa. Men till bakning och matlagning fungerar de utmärkt!

Kött:
- Frys köttfärsen utplattad till tunna plattor i fryspåsar. Tar minimalt med plats i frysen, och tinar snabbt när man ska använda det! Tänk på att färs med fläsk i (som blandfärs) bara håller sig ca 3 månader i frysen. Vi brukar välja nötfärs i stället som håller sig 1 år eller mer!
- Köp kött i storpack och frys in, uppdelat i mindre påsar! Kolla priserna, ibland kan man köpa kött med kort bäst-föredatum för halva priset.

Övrigt:
- Kaffepaket ska man också frysa, smaken håller sig bäst om det förvaras så kallt som möjligt! Förvara öppnade paket i en påse i kylen, gärna i en tättförslutande burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar