30.3.09

Sköt om stekpannan & järngrytan!

En riktigt skött järnstekpanna eller gjutjärnsgryta är det allra bästa när man t.ex ska steka kött och köttfärssås. Järnet blir väldigt hett, och värmen fördelas jämnt.

Men för att inte maten ska brännas vid så lätt är det otroligt viktigt hur man sköter sin panna/gryta! Särskilt känslig är den när den är helt ny.
Om man diskar på rätt sätt blir den bara bättre och bättre ju äldre den blir.

Några råd:
- När pannan/grytan är ny bör man olja in den ordentligt både före och efter användning. Använd matolja eller olivolja och fyll tills botten täcks med ett tunt lager. Ställ på spisen tills oljan är riktigt het, då sugs den in bättre.
- När den är ny, låt den gärna stå med ett inoljat hushållspapper i mellan användningarna.
- Diska den aldrig med diskmedel!! Dels tar diskmedlet bort allt fett så att maten bränns lättare, dels sugs det in i järnets porer och kan förgifta maten.
- Diska den inte i diskmaskinen!
- Diska i kallt eller ljummet vatten (om vattnet är hett smälter fettet bort och maten bränns vid nästa gång)
- Ha gärna en särskild diskborste till dina järnpannor och järngrytor, det får inte vara rester av diskmedel i borsten.


- Torka rent med hushållspapper, det tar bort det mesta av lättare brända rester. Är det mycket bränt fungerar det väldigt bra att gnida med en fuktig sockerbit! Inte snabbitsocker, utan vanligt som inte löser sig så snabbt.
- Strö lite salt i bottnen och gnid bort med hushållspapper, så dör eventuella bakterier.

Hitta fler tips här!

(Bild: www.skeppshult.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar