3.5.09

Badrumstips

- En kasserad tandborste eller nagelborste är det perfekta städredskapet i badrummet! Man får bort ingrodd smuts i små skrymslen t.ex runt kranarna eller mellan hålen i duschavloppet, den är också jättebra till att få bort missfärgningar och kalkavlagringar mellan klinkers och kakelplattor.
Använd ättika eller utspädd citronsyra alternativt pressad citron att borsta med, man kan spraya på det på ytan först och låta verka en stund innan man borstar.
Eller prova med att dela en citron på mitten, strö vanligt salt över ytan, och gnugga med den (tips från TV4:s program Rent hus).

- Rinner vattnet trögt i duschen? Det beror förmodligen på att hålen i duschstrilen är igengrodda med kalk och andra avlagringar. Testa att doppa ner hela duschmunstycket i en spann eller bunke med ättika eller citronsyra och låt verka några timmar. Snart är kalken upplöst och duschen fungerar som den skall igen!

- Duschkabiner av glas kan man gnida in med vax (t.ex sån man har till bilen/båten) när man gjort rent dem, då blir de nämligen vattenavstötande och inte lika mycket kalk och smuts fastnar på dem.

- Har man duschdraperi kan det tvättas i maskin om det blivit smuts och avlagringar på det. För att få det riktigt fräscht kan det behövas lite ättika i tvättmedelsfacket. Gnid in det med barnolja eller någon annan olja efteråt så fastnar inte ny smuts lika lätt!

- Tenderar duschdraperiet att klibba fast på dig när du duschar? Testa att göra en glipa på ena sidan så att det kan komma in lite luft. Man kan också hänga små tyngder runt om, såna som man kan ha på dukar.

- Ingrodda kalkavlagringar i toalettstolen kan vara riktigt svårt att få bort (har själv inte lyckats helt i vår egen...). Men några tips är: ättika eller citronsyra som man häller i och låter verka några minuter,
eller olika kemiska preparat för avkalkning (t.ex såna avsedda för kaffebryggare) eller såna som används av städfirmor, eller lös upp en tablett maskindiskmedel (eller någon deciliter pulver) i toaletten och låt verka någon timme, borsta sedan rent med toaborsten.
OBS! Starka avkalkare och maskindiskmedel ska endast användas i nödfall, inte vid den regelbundna städningen. Annars kan toalettstolens emalj skadas så att det lättare blir avlagringar.

- Ett smart sätt att slippa få stänk i rumpan på toaletten när man gör nummer 2, är att lägga i ett par rutor toapapper först!

- Luktar det illa efter toalettbesöket? Tänd en tändsticka och svep med den några varv i badrummet så bränns den illaluktande gasen upp. Jag lovar, det funkar hur bra som helst! Mycket bättre än dyra sprayer.
(Vill man trots allt ha någon doft i badrummet tycker jag faktiskt parfym eller cologne luktar både starkare och godare, eller varför inte tända ett doftljus?)

- Gnid in spegeln i badrummet med raklödder och torka torrt, så blir det inte lika lätt imma på den när man duschar (tips från TV4:s program Rent hus).

- Badkaret och handfatet blir skinande rena med lite tandkräm på en svamp/borste. Baby våtservetter är också effektiva.

- Om det rinner trögt i avloppet till handfatet kan man testa att lösa upp en tablett maskindiskmedel i hett vatten och hälla ner blandningen. Fungerar även i diskhon!
Man kan också prova att hälla i bakpulver eller bikarbonat samt ättika och låta verka en stund, spola sen rent med hett vatten.

- Om det är svårt att få ut det sista ur tandkrämstuben kan man klippa upp den med en sax, och sen skrapa ur!

- Handdukar som får torka i badrummet tenderar att börja lukta väldigt unket efter ett tag, ofta går lukten inte bort i tvätten. Då kan man hälla ca 1-1,5 dl ättika över dem i maskinen, och sen tvätta som vanligt med tvättmedel. Detta tar också bort eventuell unken lukt som kan finnas i tvättmaskinen.

- Slipp imma på spegeln genom att gnida den med flytande tvål eller raklödder efter att du rengjort den.OBS! Tänk på att ättika är frätande och farligt att förtära. 
Förvara utom syn- och räckhåll för barn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar