5.6.09

Semestertips

Lite tips inför resan:

Packa smart. Dela upp packningen i plastpåsar för olika saker, t.ex en för underkläder, en för skor, en för böcker osv, och packa ner påsarna i väskan. Använd gärna påsar i olika färg (eller knyt snören om i olika färger) för att enklare kunna skilja på dem. Sen är det lätt att hitta det man ska ha utan att behöva rota igenom alltihop.

Utrusta bilen om det är småbarn med på resan...

Se över bilen. Kolla alltid lufttrycket i däcken, oljan, kylar- och spolarvätskan, lysena mm innan en lång bilresa.

Sköt om krukväxterna. Har man ingen som kan komma och vattna blommorna när man är bortrest kan man ställa ner dem i badkaret på fuktiga tidningar eller handdukar. Växterna suger upp vattnet efter hand.
Är det enstaka växter, eller växter som inte tål att flyttas, kan man ställa en vattenspann under och dra en tygremsa från spannen till krukan. Stoppa ner remsan lite under jorden, så sugs vatten från spannen till växten kontinuerligt.

Skydda huset. Vill man minska risken för brand pga elfel eller blixtnedslag när man är bortrest, bör man gå en extra runda innan man åker och se till att alla apparater är ordentligt avstängda, stäng även av stand-by-läget på t.ex TV:n och stereon. Dra ur alla adaptrar och telefonjack. (Våra grannars hus höll på att brinna ner när en adapter till en laptop exploderade...)

Minska inbrottsrisken. Bästa skyddet mot inbrott får man förstås genom att installera tjuvlarm, men har man inte råd med det finns det ändå mycket man kan göra:
- Be en granne att ta hand om posten. En överfull brevlåda är ett säkert tecken på att de som bor i huset är bortresta, och därmed att det är fritt fram för tjuven
- Be grannen att gå en sväng i trädgården då och då, så verkar inte huset lika övergivet
- Koppla en radio till en timer så att det alltid hörs ljud inifrån
- Koppla också lampor i huset till timern, gärna även utebelysningen. Tänk dock på att utebelysning som står på dygnet runt kan vara störande för grannarna, så se till att den stängs av när det blir natt
- Sätt upp skyltar om att grannarna samverkar för att skydda sig mot inbrott (även om det inte är sant, det vet ju inte tjuvarna...)
- Sätt upp en "Varning för hunden"-skylt (även om man inte har hund)
- Sätt upp en "Huset är larmat"-skylt, kolla hur sådana ser ut på andra hus och försök efterlikna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar