Translate

Slipp tårarna när du hackar lök


Några tips för att inte få tårar i ögonen när du hackar lök:
 • Hacka löken utomhus
 • Låt kökskranen stå och rinna bredvid
 • Hacka löken under köksfläkten
 • Ha på glasögon eller linser, det skyddar lite
 • Hacka löken med mixern/matberedaren
 • Ett tänt stearinljus bredvid där man hackar sägs också hjälpa

5 kommentarer:

 1. jag jobbar på restaurang och det vi gör när vi ska hacka mycket lök är att vi ser till att vi förbereder all lök som ska hackas (dvs skalar och skivar innan man börjar hacka). På så sätt behöver man inte stå i ångorna lika länge. Ett bra tips om det ändå blir outhärdligt är att stoppa in huvudet i kylskåpet/gå ut om det är kallt.

  SvaraRadera
 2. Stearinljuset fungerade för mig! Har tidigare provat rinnande kökskran, fläkt etc., men det har aldrig hjälpt. Jag brukar inte ens kunna vistas i samma rum som lök hackas eller har hackats. Idag provade jag att tända ett ljus bredvid (redan innan jag skalade löken) och det hjälpte! Jag kunde helt på egen hand skala och riva löken :).

  SvaraRadera
 3. Smarta vardagstips10 februari 2011 kl. 19:29

  Roligt att det fungerade! Köksfläkten har fungerat för mig, men ljuset hade jag inte provat. Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 4. Jag sköljer löken under iskallt vatten innan jag ska hacka eller skiva den. Det fungerar varje gång och har inte gråtit över att hacka lök på många år :) och sen när man är klar med hackningen så skölj händerna i kallt vatten o gnugga fingrarna mot diskbänken (stål) så försvinner doften! Fungerar också när man har rensat fisk! //Elin

  SvaraRadera
 5. Det med att ha glasögon hjälper inte ett dugg - däremot fäller man inte en endaste tår om man har på sig kontaktlinser! :)

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook