Translate

Användningsområden för sköljmedel


Sköljmedel är en produkt som rör upp mycket känslor, förmodligen eftersom de förr innehöll hormonstörande ämnen och en hel del miljöskadliga ämnen. Vissa sköljmedel innehåller fortfarande miljöskadliga ämnen, och nästan alla innehåller parfym som är hudirriterande för allergiker. 

Samtidigt är medlet bra för kläderna, särskilt material som annars blir noppriga eller statiska. Konsumentverket rekommenderar att använda sköljmedel i tvätten om du bor på en ort där vattnet är hårt (t.ex Öland, Gotland, södra Skåne).

Idag finns som tur är flera miljömärkta sköljmedel. Dessa brukar även vara parfymfria, eller med endast mycket lite parfym, och deras verksamma ämne (katjonaktiva tensider) är nedbrytningsbara i reningsverket.


Exempel på sköljmedel märkta med Bra Miljöval, samt som rekommenderas av Astma och allergiförbundet, är Grumme, Ecover, Ocean och Skona. Dessa innehåller inte ämnen som är skadliga för huden, miljön, fiskar eller djur. 

Sköljmedel har flera funktioner:
  • Gör tvätten mjuk och skön om du har hårt vatten
  • Ökar det livslängden på plaggen eftersom det binder ihop fibrerna och motverkar noppor
  • Gör så att färgerna håller längre
  • Det har också en anti-statisk effekt som gör att man inte får stötar och elektriskt hår av kläderna

Här är några tips på ytterligare områden där du kan använda sköljmedel:
  • En droppe sköljmedel i trasan när du torkar elektronik som t.ex. TV, dator, stereo gör att de inte drar åt sig lika mycket damm. Eftertorka med torr trasa. 
  • Sköljmedel kan användas till husdjur som lätt blir statiska i pälsen. Droppa på en fuktig trasa och stryk över deras korg eller filt. OBS! Extra viktigt att använda ett miljömärkt och parfymfritt märke i detta fallet. 
  • Torka bilsätet med sköljmedel på trasan så slipper du få stötar av bildörren när du går ut.
  • Torka badrumsspegeln med sköljmedel så immar den inte igen.

Vad många inte vet är att hårbalsam innehåller samma verksamma ämne som sköljmedel (katjonaktiva tensider) och här finns det betydligt färre miljövänliga alternativ att välja mellan. I princip alla balsam innehåller parfym och dessutom en hel del ytterligare kemikalier, medan sköljmedel många gånger har färre ingredienser.

Tyvärr ser jag sällan eller aldrig någon debatt om balsam trots att många använder det varje dag.

Här är innehållsförteckningen på ett vanligt balsam (de katjonaktiva tensiderna är behentrimonium chloride och cetrimonium chloride, övriga ingredienser är emulsionsmedel, parfym, färgämnen mm):Det kan vara något att tänka på för dig som ofta använder balsam. Jag läste faktiskt om en frisör som rekommenderade sina kunder sköljmedel i stället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook