22.12.10

Lyckas med risgrynsgröten

Förr i tiden innan teflongrytorna blivit uppfunna och man kokade enorma mängder gröt var och varannan dag kunde det bli katastrof om den brände vid. Men husmor visste hur man skulle göra!

Husmorstips 1: Mynt på plattan.
Lägg ett mynt på plattan, så blir värmen inte lika hög. Eller tre mynt, jämt utspridda. Bästa effekt tror jag man får av 50-öringar om man har några kvar nu när de inte gäller längre.
Modernt tips: Strunta i myntet och sätt plattan på lägsta värmen i stället.

Husmorstips 2: Rör med en träslev och undvik att skrapa i botten på grytan.
Modernt tips: Rör med en slickepott.  

Husmorstips 3: Koka risgrynsgröten i soffan.
Blanda ris, vatten, mjölk och salt enligt valfritt recept och koka upp. Ta av grytan från värmen och svep in den i några tidningar. Svep en tjock filt omkring tidningspaketet och ställ alltihop i soffan över natten. Nästa morgon är den tjock och krämig, och kan värmas upp till önskad ättemperatur när man så behagar.
Modernt tips: Koka upp gröten enligt ovan och ställ sedan in den i ugnen i ca 100°, låt stå tills den är klar. Det tar ca en timme, rör om efter ungefär halva tiden.


 (Bild från Wikipedia)

1 kommentar:

  1. Om tips 2: Se till att slickepotten tål värme!
    om tips 3: Tänk vad man sparar el!! ;)

    SvaraRadera