18.1.11

Statisk elektricitet i kläderna


Torr luft kan skapa statisk elektricitet i vissa material, särskilt syntetiska tyger. Det gör att kjolen eller byxorna smetar åt längs benen, och tröjan/skjortan får håret att spreta åt alla håll. Och var och en du hälsar på får en otrevlig stöt!

Ett snabbt och enkelt sätt att motverka detta är att ta lite sköljmedel eller balsam på fingret och dra kring kjolfållen/tröjärmarna/tröjans halslinning. Båda innehåller en sorts tensider som minskar statisk elektricitet. 

Eller är det bilen som ger dig stötar? Torka då av sätet med en fuktig trasa med en droppe sköljmedel/balsam!

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag har jätteproblem med detta o ska testa de du säger! När man har dragit sköljmedel längst armarna o hansringen,Ska man tvätta tröjan då? eller är det meningen att de ska sitta kvar?

  SvaraRadera
 2. Nej, som jag förstått det ska man inte tvätta sen. Lycka till! Skriv gärna här sedan om det hjälpte!

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Vill inflika här att sköljmedel är mycket, mycket miljöfarligt, tro det eller ej. Det är mycket svårt för reningsverken att få bort det ur vattnet och mycket av kemikalierna hamnar istället i vårt dricksvatten.
  Föreslår därför balsam före sköljmedel.

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Det beror på vilket sköljmedel man använder. Jag föreslår att man bara använder sådana som är miljömärkta med "Bra miljöval", som t.ex. Ecover, Ocean, Skona, Coop sköljmedel m fl.

  SvaraRadera
 5. Jag har precis googlat lite på detta och fått flera tips om att man kan blanda lite sköljmedel i en sprayflaska vatten och spraya på insidan av kläderna, har dock inte provat detta ännu men de flesta verkar tycka att det funkar bra. sen finns tydligen även nån anti-statisk spray hos läderhandlare samt ev. skräddare som ska vara effektiv

  Tack för en helt underbar blogg!

  SvaraRadera