Translate

Få bort repor ur lackat bord

Fråga: Jag har ett Gustavianskt matsalsbord som det har blivit repor i (inga djupa) det har blivit efter flytt, antagligen har de lastat och dragit flyttlådor på bordet. Kan jag lägga en fuktig handduk över bordet och stryka, när det är ett målat/lackat bord?

Svar: Du kan testa först med varmt vatten från kranen på repan och se om träet lyfter sig, dutta ut vattnet med t.ex en pensel eller tops. (Så riskerar du inte att skada resten av bordsytan, jag skulle inte chansa med strykjärn på ett gammalt värdefullt bord.) Jag har aldrig testat på lackade möbler, men däremot på vårt trägolv som är lackat. Där hjälpte det lite med varmt vatten. Dock lyfte det sig inte helt och hållet, en liten grop blev kvar.
Det finns också särskilda träspackel man kan använda till möbler, som man kan fylla ut repor med, om inte vattenknepet hjälper.

Sen om ditt bord är målat behöver du ju få tillbaka färgen också, och då läste jag på ett ställe att bästa knepet är att måla på med vanliga vattenfärger! Då kan man testa sig fram till nyans och det gör inget om det blir fel eftersom man kan tvätta bort det igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook