5.8.11

Tre frågor

Jag får ibland frågor av folk som behöver hjälp, och tänkte nu börja publicera dem under en egen kategori i bloggen. Vem vet, kanske fler som undrar samma, och blir hjälpt av svaren. :)

Och har du någon egen fråga får du gärna skicka den till smartavardagstips@live.se, så svarar jag så gott jag kan.


Fråga 1:
Jag har ett Gustavianskt matsalsbord som det har blivit repor i (inga djupa) det har blivit efter flytt, antagligen har de lastat och dragit flyttlådor på bordet. Kan jag lägga en fuktig handduk över bordet och stryka, när det är ett målat/lackat bord?

Svar:
Du kan testa först med varmt vatten från kranen på repan och se om träet lyfter sig, dutta ut vattnet med t.ex en pensel eller tops. (Så riskerar du inte att skada resten av bordsytan, jag skulle inte chansa med strykjärn på ett gammalt värdefullt bord.) Jag har aldrig testat på lackade möbler, men däremot på vårt trägolv som är lackat. Där hjälpte det lite med varmt vatten. Dock lyfte det sig inte helt och hållet, en liten grop blev kvar.
Det finns också särskilda träspackel man kan använda till möbler, som man kan fylla ut repor med, om inte vattenknepet hjälper.

Sen om ditt bord är målat behöver du ju få tillbaka färgen också, och då läste jag på ett ställe att bästa knepet är att måla på med vanliga vattenfärger! Då kan man testa sig fram till nyans och det gör inget om det blir fel eftersom man kan tvätta bort det igen.


Fråga 2:
Varför inte ersätta diskborstens svamp med borst? Svampen är för ömtålig t.ex. för grytor och dylik. 
(Jag antar att frågeställaren syftar på bilden av en diskborste i bloggens header)

Svar:
Jag tycker den sorten fungerar bra när man diskar småsaker. Den gör att man inte slösar så mycket på diskmedlet.
Nackdelen är dock att svampen måste kokas eller bytas så ofta för att inte samla på sig bakterier (lika ofta som disktrasan), så numera använder jag inte heller den typen längre. Men byter man svamp regelbundet är den bra.

Till grytor har jag alltid haft en särskild diskborste som enbart används till det ändamålet.


Fråga 3:
Jag googlade efter just ditt tips, att stärka skjortkragen. Hur länge sitter den här stärkningen i? Är det till nästa tvätt eller sitter den i ett tag?

Svar:
Man får stärka igen efter varje tvätt. För i tiden hade husmödrarna alltid en flaska med stärkelse i tvättstugan, och stärkte alla skjortor, förkläden, lakan osv innan strykning/mangling. :) 
Jag har dock inte testat detta tips själv eftersom jag inte använder skjortor.
Det finns också färdig stärkelse att köpa i affären, men kan man göra sin egen är det ju alltid det bästa. :)

Fråga 3 (forts):
Aaah… det var synd, i dessa strykfria tider. Jag får helt enkelt avlägga några timmar varje söndag… :)

Svar (forts):
Du kan ju i och för sig testa att bara spreja på blandningen på kragen när skjortan är nytvättad, och sen låta den hängtorka på en galge. Om du ändå ska ha skjortan under en kostym kanske man inte stryker så noga. Och stärkelsen i potatismjölet borde ju göra kragen stel både med eller utan strykning. Jag får testa detta nån gång. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar