7.8.11

Tips för regniga semesterdagar

Den här semestern har det varit väldigt växlande väder hos oss på västkusten, ena stunden regn, nästa solsken. Då är det svårt att planera utflykter och annat, när man inte kan lita på vädret.

I stället har jag använt tiden till att göra sådana där saker som aldrig blir gjorda... Det är otroligt skönt att få gjort sånt här!

Den här semestern har jag...

 • Planterat om krukväxter. Tagit skott från alla jag ville föröka, tagit bort vissna blad, planterat om de som behövde det (typ alla). 

3 stora Saint Paulior blev till 5 små...

Doftpelargonerna var lätta att föröka (höger). Växten till vänster vet jag inte vad den heter, den förökar sig med små nya blad som växter fram på de gamla och ramlar av.

Pelargonskottet jag satte har redan börjat blomma!


  • Framkallat foton och gjort album. Vi hade säkert 2000 kort i datorn från när barnen var små och fram till nutid, av dessa flyttade jag över 500 till en särskild mapp på datorn som jag döpte till "Framkallas". Sedan skickade jag in dem till en fotofirma på nätet som hade ett lämpligt erbjudande och fick hem korten 2-3 dagar senare för en billig penning. Jag köpte också flera likadana fotoalbum på Ikea. Så var det bara att börja klistra fast kort och skriva...
   Limstift var ingen höjdare så jag testade Karlssons klister samt RX-lim. Båda fungerade bra men RX-lim var lättare att stryka ut tunt (finns att köpa i livsmedelsbutiken).
   Från och med nu ska jag göra detta varje semester. Gör man det en gång om året behöver det inte bli så extremt mycket! Och så roligt att ha riktiga album för barnen och gästerna att bläddra i.

   • Rensat ut urvuxna kläder i garderoberna och lagt ut till försäljning på nätet. På sommaren brukar det också vara gott om bakluckeloppisar och liknande där man kan sälja av sina saker. På Facebook finns flera köp&sälj-sidor för olika klädmärken och orter som man kan sälja gratis i, om man är med där. Sen finns ju auktionssajter och liknande, som jag dock bojkottar just nu på grund av de dyra avgifterna. :)

    • Lappat och lagat kläder och annat som legat i en att-laga-hög i flera månader. Nu blev det äntligen tid att ta fram symaskinen och syskrinet. Dumt att slänga t.ex. ett lakan som repat upp sig i sidan när det blir som nytt igen med vanlig raksöm. Och ett litet hål på barnets tröja lagar man med några enstaka stygn - det duger ju att ha här hemma och leka i.

    Sedan är det förstås ingen rolig semester om man ägnar varje stund åt att-göra-listan. :)  Så jag har varvat med att läsa böcker, titta på film med barnen, campa på en ö (i regnet, ja, som dök upp trots SMHIs löfte om uppehåll), vara på stranden, fiska, plocka svamp mm. Det finns en hel del roliga saker man kan göra trots tråkigt väder!

    6 kommentarer:

    1. Bra tips, förutom det om lim till albumet. Rx-limmet kommer reagera med syrahalten i fotopapperet och på sikt förstör detta dina foton som då gulnar.

     Det är bättre att köpa ett syrafritt lim, gjort för foton och göra jobbet riktigt bra då man ändå är på rätt väg! Sök ett bra lim på affären för scrapbooking, pyssel eller i pappersbutiken.

     Mvh UmeåElin

     SvaraRadera
    2. Nej det stämmer inte... jag har alltid använt RX-lim till foton (står ju t.o.m. på tuben att det är till för det) och i mitt äldsta album från 2000 - dvs 12 år sedan - är inga kort gulnade ännu. Inga senare heller för den delen. Så det där är nog en myt. :)

     SvaraRadera
    3. Aha, detta förklarar saken, läste just på tillverkarens hemsida att RX-lim ÄR syrafritt. :) http://www.casco.se/_faq/default.asp?mode=d&k=25&udsp=261

     SvaraRadera
    4. Har du textat för hand på fotoalbumens ryggar, eller hur har du fått texten så snygg?

     SvaraRadera
    5. Japp jag har textat med silverpenna. Jag har ritat av tryckbokstäver från en vanlig bok. :)

     SvaraRadera