22.12.11

Koka knäck utan kladd

Här kommer ett bra tips från signaturen "tussitassen" på hur man slipper kladd när man ska hälla upp knäcksmeten i formarna:
"Häll knäcksmeten i en tom sirapsflaska [eller 0,5-liters petflaska] med hjälp av en tratt. Väldigt lätt och kladdfritt att hälla ner smeten i formarna sedan. Håll i flaskan med en handduk. Sen är det bara att kasta den."

Uppdatering: Johanna tipsar om att man i stället för i en flaska kan fylla smeten i ett litermått av stål eller liknande. Lättare att sikta då!

Vill man diska flaskan (eller grytan) från knäck-kladdet är det också enkelt. Bara att fylla med varmt vatten och låta stå så löser det upp sig på någon timme.
På samma sätt får man rent grytor från smält socker (om man t.ex. använt det till att limma ihop pepparkakshuset).





  (Bilder/ dansukker.se, Wikipedia)

1 kommentar:

  1. Känns lite kladdigt att få i smeten i flaskan bara... Bättre ett litermått i stål som först fått värmas i varmt vatten! Om man nu är dålig på att sikta...

    SvaraRadera