1.12.11

Hemmagjort rengöringsmedelHär kommer "receptet" på ett fantastiskt allround-rengöringsmedel. Jag använder det vid städning i alla rum, även i badrummet och köket, dessutom vid diskning, dammtorkning och fönsterputs!

Blanda i en flaska (gärna en sprayflaska):
 • 1 dl vatten
 • 1 msk ättika
 • några droppar diskmedel

Så här använder jag blandningen:

Badrum:
Diskmedlet är bakteriedödande, likaså ättikan. Dessutom löser ättikan upp kalk, och båda dessa egenskaper gör medlet användbart i badrummet. Jag sprayar lite varstans, särskilt på ställen många människor rör med fingrarna, som t.ex. dörrhandtaget, lampknapparna, spolknappen på toan, kranarna, skåpshandtagen etc. Dessutom sprayar jag runt om i duschen för att förhindra brun kalkbeläggning, samt i handfatet och i toan.
Sedan torkar jag överallt där jag sprayat med en fuktig trasa.

Dessutom använder jag medlet på badrumsspegeln tillsammans med fönsterskrapa och trasa. Tack vare diskmedlet immar inte spegeln igen längre numera.


Kök:
I köket använder jag medlet på diskhon och särskilt runt kranarna, där det lätt bildas kalk. Men det fungerar också bra på spishällen och bänkskivorna. Ugnsluckan, diskmaskinen och kyl/frys blir också glänsande fina av medlet.
Då och då putsar jag även av skåpsluckorna på samma sätt.

När jag diskar något extra besvärligt sprayar jag bara lite av blandningen och låter stå en stund, det fungerar på det mesta!

Övriga huset:
Vid dammtorkning sprayar jag lite av medlet ner i en liten spann med ljummet vatten. Det behövs ju inte lika koncentrerat när man bara torkar av. Men soffbordet som ofta täcks av kladdiga barn-fingeravtryck, där sprayar jag ganska mycket direkt på!

Vid fönsterputs och spegelputs är medlet väldigt effektivt. Om det fastnat något skräp som inte går bort direkt bara man sprayar på lite medel och väntar en stund, sedan går det bort utan ansträngning.

8 kommentarer:

 1. Tusen tack för tipset, måste testas, är tyvärr storkonsument av färdiga rengöringssprayer, men detta får jag nog prova nån gång!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Testa, du kommer inte bli besviken! :) Detta är både billigare, drygare och mer effektiv än färdiga sprayer.

  Nästa gång du får slut på en flaska färdigspray kan du ju fylla den tomma flaskan med vatten, ättika och diskmedel. :)

  Har du ingen ättika kan du ta pressad citron, vinäger eller citronsyra i stället, dessa tre hjälper också bra mot kalkavlagringar som vi ju har en del i vårt vatten här!

  SvaraRadera
 3. Hej! Gillar tipset med fönster skrapan mot toalett spegeln, det tipset använder jag också kom faktiskt på det helt själv utan att läsa någon blogg jag brukar ta lite flytande tvål eller disk medel eftersom jag har en spegel som det inte är någon kant på så är fönster skrapan toppen! Man slipper fläckar efter toalett papper eller bomulls tussar. Och gällande Disk medels tipset på övriga ytor så får jag tänka lite på den saken, ibland blir det för mycket när man ska tänka på vad man ska köpa in osv men det blir nog att köpa in ättika nästa gång. Bra tips och bra skrivet denna gång , jag förstod bra när du skrev denna gång Kram!

  Toviz

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket Toviz! Har du ingen ättika kan du ta med bara diskmedel. :) Kram!

  SvaraRadera
 5. En liten tanke om ättika bara... Mycket mycket frätande ( motsvarande tex lut eller kaustiksoda) har man barn hemma bör man iaktta stor försiktighet. Att ställa ut ättika för att få bort dålig lukt kan sluta illa om man inte är aktsam vid frukostbordet... Erfarenheter från akuten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ren ättika (sk isättika 100 %) är frätande, medan de ättika som vi kan köpa i affären är antingen 12% eller 24% och de är INTE frätande. Den på 24% kan vara irriterande om man använder den länge utan handskar.

   Radera
 6. Ättika kan inte vara lika frätande som lut - det används ju i matlagning t.ex. inläggningar, dressing etc? Medan ett enda korn lut orsakar stora frätskador i halsen...

  Eller menar du klorin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag googlat lite på ättika och precis som du skriver är den frätande och farlig att förtära! Konstigt att inte denna info finns på flaskan... Men jag ska uppdatera alla inlägg med en varningstext.

   Radera