Translate

Hemmagjort rengöringsmedelHär kommer "receptet" på ett fantastiskt allround-rengöringsmedel. Jag använder det vid städning i alla rum, även i badrummet och köket, dessutom vid diskning, dammtorkning och fönsterputs!

Blanda i en flaska (gärna en sprayflaska):
  • 1 dl vatten
  • 1 msk ättika
  • några droppar diskmedel

Så här använder jag blandningen:

Badrum:
Diskmedlet är bakteriedödande, likaså ättikan. Dessutom löser ättikan upp kalk, och båda dessa egenskaper gör medlet användbart i badrummet. Jag sprayar lite varstans, särskilt på ställen många människor rör med fingrarna, som t.ex. dörrhandtaget, lampknapparna, spolknappen på toan, kranarna, skåpshandtagen etc. Dessutom sprayar jag runt om i duschen för att förhindra brun kalkbeläggning, samt i handfatet och i toan.
Sedan torkar jag överallt där jag sprayat med en fuktig trasa.

Dessutom använder jag medlet på badrumsspegeln tillsammans med fönsterskrapa och trasa. Tack vare diskmedlet immar inte spegeln igen längre numera.


Kök:
I köket använder jag medlet på diskhon och särskilt runt kranarna, där det lätt bildas kalk. Men det fungerar också bra på spishällen och bänkskivorna. Ugnsluckan, diskmaskinen och kyl/frys blir också glänsande fina av medlet.
Då och då putsar jag även av skåpsluckorna på samma sätt.

När jag diskar något extra besvärligt sprayar jag bara på blandningen och låter stå en stund, det fungerar på det mesta!

Övriga huset:
Vid dammtorkning sprayar jag medlet ner i en bunke med ljummet vatten. Det behövs ju inte lika koncentrerat när man bara torkar av. Men t.ex. glasbord och andra ytor som ofta får fingeravtryck, där sprayar jag direkt på.


Fönster och speglar:
Vid fönsterputs och spegelputs är medlet väldigt effektivt. Om det fastnat något skräp som inte går bort direkt är det snabbt gjort att spraya på medlet och vänta en stund, sen går det att gnugga rent utan ansträngning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook