Translate

Fläck på gammal, ömtålig klänning

Fråga: Jag hittade en fin klänning från 60-talet i min mors "gömmor", men den hade märkliga fläckar som jag inte får bort genom vanlig tvättning. Fläckarna ser ut som kaffefläckar, men är placerade på axelpartiet, så det är ju inte säkert att det är kaffe... Klänningen har legat i en kartong i förrådet längre tid, så det kan vara vad som helst. Tyget är jättefint med silver/guld trådar och verkar ganska känsligt, tyget i sig är dock ganska grovt, men jag vill ändå inte gnugga i tyget. 
Ja, har du förslag på hur man kan få bort dessa fläckar av okänt ursprung, så är jag jättetacksam! Vill helst inte skicka till kemtvätt, om dessa ens finns kvar numera... :)

Svar: Jag har inget säkert tips eftersom du ju inte vet vad det är, men du kan testa dessa förslag:
  • Om det är blodfläckar går de bort genom att man blötlägger över natten i kallt vatten med någon matsked salt i.
  • Väldigt hett vatten kan ta bort många fläckar, testa hålla den över en bunke och hälla kokande vatten genom tyget rakt över fläcken. Vattnet som fångas upp i bunken häller du över igen, osv många gånger. (Obs! Testa inte detta på blodfläckar, eftersom blodet fastnar i tyget av hett vatten, så testa saltvattentipset före detta tips.)
  • Om fläcken kommer av frukt eller bär, kan den blekas ur tyget av någon mild syra t.ex. pressad citron eller ättika. Dutta på syran, låt verka några minuter och skölj sedan ur. 
  • Vissa fläckar bleks bort i solen. Tänk bara på att tygets färg också kan solblekas om det är känsligt.
  • Funkar inget annat, prova med någon spray eller medel, t.ex. vanish, ta-bort etc. Följ anvisningarna för just det medlet du använder.
- - - - - - - - - - -
Uppdatering: Tjejen som ställde frågan skrev sedan tillbaka, hon hade testat några av förslagen ovan utan framgång, men fick sedan bort fläcken med galltvål. Milt, skonsamt och miljövänligt, det gillar vi! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook