Receptet kommer från Ica.
Tips: Ha inte mjöl på bakbordet! Olja in det i stället med vanlig matolja. Detta gör bullarna ännu saftigare.
Tips 2: Det måste inte vara kesella, det går lika bra med fil, gräddfil, creme fraiche eller någon annan filprodukt. Det är syrligheten man vill åt!
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (1 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
2,5 dl kesella
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl-16 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt, ca 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella, salt och ägg. Tillsätt mjölet och arbeta samman degen. Ta den mindre mängden mjöl om det går, ju kladdigare deg desto saftigare lussekatter!
Låt jäsa i bunken ca 30 minuter. Ta upp degen på oljad bänk och baka ut till lussekatter. Låt jäsa på plåten 30-45 minuter, sätt under tiden ugnen på 225˚C. Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Egen bild
om man blötlägger russinen i vatten i nån tim innan man petar ner dom i lussekatterna så blir dom inte lika brända och tråkiga
SvaraRaderaTack för tipset!
Radera