Translate

Mossa i gräsmattan

Fråga: Måste först säga att du har en super bra blogg med många bra tips =) Men nu till min fråga!

Jag flyttade i slutet av augusti förra året till ett radhus med trägård. Och vår trägård med gräsmatta är helt täckt av mossa, inte ens ett gräs strå finns på den, och eftersom jag inte är någon expert så gjorde jag inget åt det förra året. Men nu till sommaren vill jag ju ha en fin gräsmatta men vet inte vad jag ska göra! Finns det någon hemmablandning man kan lägga på eller något man göra för att få bort, och det ska ju gärna inte kosta en förmögenhet. Gräsmattan är cirka 75 kvadratmeter. /Rebecca


Svar:  Mycket mossa brukar tyda på att marken är sur. Du kan testa sprida ut kalk (finns särskilda små "vagnar" för ändamålet). Sen kan jorden också behöva näring, dvs någon gödning.

Vill du kalka och gödsla naturligt kan du samla snäckskal på stranden och sprida ut. Naturlig gödning får du av t ex kompostjord eller köp gödsel från en bonde. :)

Det går också att riva upp mossa med särskilda redskap - men om orsaken till mossan är sur jord kommer den ju bara tillbaka igen i så fall. Så för att få fint gräs krävs att man åtgärdar jordens kvalitet.

Sen när du kalkat och gödslat kan du även så gräsfrö över hela ytan så kommer gräset tillbaka snabbare.

3 kommentarer:

  1. Liten sak är bara att det tar tid att få en mossmatta att bli gräsmatta. Kräver mycket tid både vår, sommar, höst. Mossrivare är inget att rekommendera då det sprider alltihop och det blir mer. Tar ett par år innan man (om man kämpar och sliter) att få den fina gräsmattan man vill ha.

    SvaraRadera
  2. Har inte provat ovanstående upplägg så jag kan ju inte säga att det inte fungerar (Klart det funkar! :) ) Men har däremot använd metoden att hålla gräsmattan kortklippt med rätt gott resultat. Klipp kort och klipp ofta. Ta bort gräsklippet om mattan är "långhårig" när du klipper. På så vis håller man fukt och skugga borta, som är mossans favorit-förutsättningar. Men om man slappar och låter gräset växa sig långt igen så kommer mossan rätt snart tillbaka.

    SvaraRadera
  3. Köp en robotgräsklippare. Har själv erfarenhet av detta och gräsmattan blir otroligt fin efter 1-2 år. Mossan gillar inte när gräsmattan klipps ofta, vilket är exakt vad robotgräsklipparen gör. Det händer inte över en natt, utan är en mer långsiktig lösning. Vill du ha en snabb lösning, riv upp gräsmattan och köp gräs på rulle. Dock ganska dyrt, kommer nog landa på runt 3000 kr + frakt för 75 kvm. Risken är också att mossa etablerar sig igen, eftersom goda förutsättningar för mossa finns på platsen.

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook