Translate

Smörja gjutjärnsgrytan

Fråga: Hur sköter man en gryta av gjutjärn? Jag har smort in med olja men då luktar det härsket efter ett tag. Smörjer jag inte så rostar den. /Bittan

Svar: Jag har haft samma problem med min. Testa hetta upp den med oljan i, då sugs den in bättre. Kanske kan det fungera för dig också? Men OBS, ha locket till hands och fläkten på, för oljan kan börja brinna. 

Sedan kan du minska risken för rost om du förvarar den torrt.

2 kommentarer:

  1. När man smörjt grytan luktar det ju inte gott utan härsket, men jag kokade ur grytan med vatten utblandat med lite mjölk och därefter diska den med varmt vatten och lukten är borta, grytan blev som ny!!!

    SvaraRadera
  2. Diskar med bara varmt vatten varje gång! Smörjer typ aldrig. Men om den blir rostig/torkar ur (exv om man steker bröd utan fett i pannen) så droppar jag en två droppar varlfri olja och värmer upp pannan, torka ur med papper. Aldrig känt nån härsken lukt.

    SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook