Translate

Hur man fixar billig fågelmat

Det är trevligt att mata småfåglarna i trädgården, men kan bli ganska dyrt också. Här kommer därför några tips hur du kan fixa egen, billig fågelmat.

 1. Gör egna talgbollar genom att hänga upp ett paket fett i ett glest nät knutet av snören, eller ett sånt nät som brukar sitta om vissa frukter. Vilket fett som helst går bra: ister, kokosfett, margarin, smör. Man kan även hänga upp ett paket bregott eller bordsmargarin (utan lock), fast det är kanske inte lika snyggt. :)   Extra festligt och snyggt blir det om man först smälter fettet och blandar ner solrosfrö och havregryn, och sedan häller i en öppnad kokosnöt för att stelna. 2. Mata fåglarna med skalat solrosfrö så blir det inte lika skräpigt under fågelmatstationen. OBS, jämför priser innan du köper! Till min förvåning har jag nämligen upptäckt att fågelfrö nästan alltid är dyrare än samma sorts frön tänkt till livsmedel. Exempelvis kostade skalat solrosfrö tänkt till fåglar 66kr/kg medan människo-solrosfrö kostade 33kr/kg i en butik jag besökte, och det var ungefär samma prisskillnad i andra butiker.

  Rätt hutlöst, eftersom den tänkt till livsmedel kräver hårdare kontroll och säljs i små påsar, medan den till fåglar säljs i storpack och innehåller mycket skräp, dvs inte lika rena frön, så helt uppenbart tjänar butiken en rejäl hacka på att lura folk som vill mata fåglar.  3. Äpplen och annan frukt är omtyckt av många fåglar. Kanske har du några skrynkliga över att bjuda på?
 4. Häng upp överbliven svål från julskinka och annat kött! Gratis och mums för fåglarna, som behöver mycket fett inför vintern. 5. Du kan även ta vara på fettet som blir över när du stekt bacon och prinskorv. Häll fettet i en kaffekopp med öra och häng upp när det stelnat. Mycket uppskattat! 6. Brödsmulor, torrt gammalt bröd, kaksmulor, gammal müsli - det mesta går bra att mata fåglarna med, men som med allting ska man inte överdriva - allt för mycket socker är ju inte nyttigt varken för djur eller människor.


 7. Variera gärna fågelmaten så kommer fler sorters fåglar besöka din fågelmatningsstation. Vissa gillar spannmål bäst, vissa älskar frukt, andra nötter och feta fröer.

PS. Gå inte på alla myter som florerar kring fågelmatning. Salt är inte farligt för småfåglar, kokosfett är inte heller farligt. Margarin går bra, friterat fett går bra, ister går bra - allt fett går bra. Till och med fönsterkitt och stearin. 

En kortlivad, vild småfågel hinner helt enkelt inte utveckla cancer beroende på typ av fett i kosten under sin korta livstid. En fågel har dessutom annorlunda behov och matsmältning än en människa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook