Translate

Vackra isbitar


Sommarens vackraste isbitar gör du genom att lägga blomblad från ätliga blommor i iskubslådan innan du fyller med vatten och fryser in. Spara i tillslutna fryspåsar hela vintern.

Du kan även göra isbitar med bär, smala strimlor av apelsinskal, godisbitar mm. 


Enda rätta sättet att tillaga te

Känner du också till det engelska sättet att göra te? "En tesked teblad per person och en för kannan".
Den metoden kan du skrota. :)  Nu ska du får lära dig att göra te på ryskt vis!

En tesked teblad räcker då till en hel kanna. På ryskt vis kommer teets smak fram mycket bättre och det bildas mindre garvsyra.

Jag citerar ur veckotidningen Idun nr 2 år 1888:
"En person, som länge vistats i Ryssland, der tedrickningen är nästan allmännare än kaffedrickningen hos oss (kaffe användes för öfrigt helt obetydligt), har meddelat Idun följande regler för teets tillagning:

1. Vattenkokaren och tekannan skola vara fullkomligt rena.

 2. Sedan tekannan uppvärmts med litet varmt vatten, som efteråt bortslagits, lägges teet i den samma, hvarvid en rågad tesked beräknas räcka till 7 å. 8 koppar.

3. Vattnet, som måste vara i fullkomligt kokande tillstånd, hälles nu på en gång öfver teet, som derefter får stå och draga i 1 a 2 minuter (högst), då det är färdigt att serveras. En gång användt te får ej vidare brukas.

Iakttagas dessa regler noggrant, erhåller man, om teet är godt, en synnerligen välsmakande och fin dryck, som vida öfverträffar kaffet och ej är så skadligt som detta."
  

Tepåsar kan man också använda, tag då en påse till en hel kanna.
(Bilder från Wikipedia)

Hemmagjord parfym



Vill du bevara doften av dina favoritblommor? Du kan enkelt göra egen parfym av av dem på detta sätt:
  • Ta en liten flaska, t.ex. en tom parfymflaska.
  • Fyll till hälften med glycerin (kallas även glycerol, kan köpas på apoteket)
  • Stoppa ner så många blommor som får plats (bara själva blomman, inte blad eller stjälkar). 
  • Slut till flaskan och låt ligga i ca 3 veckor. Nu dras blommans doft ut av glycerinen och stannar där.
Lämpliga blommor att använda är t.ex. rosor eller nyponrosor, lavendel, luktärt, syrener, violer (eller penséer), hyacinter, liljekonvalj eller andra starkt doftande blommor.



Lindra brännblåsor


Här kommer några tips mot lindriga brännskador och brännblåsor. Badda det brända stället med något av följande:
  • Honung
  • Tandkräm
  • Filmjölk/yoghurt
  • Potatismjöl
Eller testa ett tips från 1800-talet! I veckotidningen Idun (nr 2 år1888) står det att läsa:
"Mot lindrigare brännskador är rågmjöl ett utmärkt medel. Man fuktar det brända stället och strör rågmjöl derpå, hvilket snart förtager svedan."

Fler tips hittar du i detta inlägg! 

Bränd mjölk eller risgrynsgröt


Har du råkat bränna vid mjölk eller annan mjölkmat (som t.ex. risgrynsgröt)? Här är ett gammalt husmorstips från veckotidningen Idun (nr 1 år 1887) hur du får bort den brända smaken:
När mjölkmat brännes vid. Inträffar en dylik olycka, hälles maten genast i en annan gryta. Härefter ilägges en hel lök eller ett litet stycke hvit flanell, hvarvid den brända smaken vanligen alldeles försvinner eller åtminstone betydligt förminskas. Har man ej ny flanell att tillgå, kan man använda litet hvitt ullgarn.

Jag ska dock villigt erkänna att jag är lätt skeptisk till om detta fungerar… ;)

En guldgruva av husmorstips

Jag har hittat en guldgruva för den som gillar husmorstips! På Göteborgs universitetsbibliotek finns samlingar av gamla veckojournaler och magasin från 1880-talet. Nu håller jag på att läsa gamla nummer av veckotidningen "Idun":

"Till våra husmödrar!
I dessa smalare spalter ärna
vi i hvarje nummer under en
mängd olika hufvudrubriker
meddela alla möjliga praktiska
och nyttiga råd och rön inom
de områden, som höra till qvinnans 
verksamhet inom och för
hemmet. Utom de rubriker,
som kunnat inrymmas i detta
nummer, skola sålunda samtidigt 
eller efter hand förekomma 
rubrikerna: Barnens vård; 
Handarbeten; Helsovård;
Husdjuren; Tvätt; Brygd;
Slagt m. fl."


Nu för tiden är förstås de goda råden inte förbehållna husmödrarna, utan alla kan så klart ta del av dem. :) Behovet av smarta lösningar på problem i vardagen finns ju uppenbarligen kvar, lika stort idag som i slutet av 1800-talet!




Jag bjuder på ett första guldkorn ur tidningens första nummer:

Vill du ha levande blommor i håruppsättningen på festen och är rädd att de ska börja sloka för snabbt kan du bränna stjälkarna mot en ljuslåga tills en liten bit svartnat. "Härigenom hållas safterna qvar i den återstående delen af stjelken och hindra blommorna att hastigt vissna."

Fräsch sovsäck med påslakan


Blir det svettigt och otrevligt i sovsäcken? Eller ska du sova länge i sovsäck och vill slippa tvätta den mellan varven?

Ta då ett vanligt påslakan och tryck in i sovsäcken. Sen kryper du själv in i påslakanets öppning (där täcket ska in) så det blir som en påse runt dig. Nu är det bara att byta påslakanet när det börjar bli ofräscht.

Smart öskar till båten

Har du inget öskar till båten? Det är enkelt fixat med en tom dunk med handtag, den typen man brukar köpa med saft eller kylar-/spolarvätska. Skär ut konturerna av ett öskar i dunken med en kniv, och så är det färdigt! Handtaget blir perfekt att hålla i när du ska ösa.

Knyt fast öskaret i båten med en lina i handtaget så flyter det inte iväg om båten kapsejsar.

Barnkul på resan


Här kommer ett bra tips inför resor från Nyfiken Gul:

"En kul grej för hela familjen på resan är att ha en pärm med plastfickor till varje familjemedlem, som man sen fyller med diverse roligheter som passar på resor.

Tips på saker att fylla pärmen med:
  • Ritpapper
  • Korsordstidningar och pysseltidningar
  • Noveller och kortare romaner från t.ex. veckotidningar
  • Roliga recept på drinkar och enkel mat som passar resmålet
  • Lite urklipp om diverse sevärdheter dit ni ska resa
  • Små spel som tex plockepinn, yatzy, kanske något tärningsspel från nån tidning
  • Ett tunt skrivhäfte som går att använda till t.ex. brevskrivning, spelprotokoll, kom-i-håg-listor osv
  • I en plastficka: lite gem, några blyertspennor, suddgummin, sax, tejp och liknande om man vill pyssla
  • Så här i sommartid har många veckotidningar roliga bilagor man kan riva ur och spara - perfekt att sätta i pärmen 
    Ett enkelt och kompakt sätt att ta med sig lite nöje till hela familjen utan att släpa med sig hela bohaget! Alla får något att göra och det är enkelt att byta ut sakerna vartefter man tröttnar. Och pärmen får plats i den vanliga resväskan.

    Bäst av allt: man slipper trasiga och fläckiga tidningar i hela bilen/husvagnen/tältet!"

    Guide: Föröka dina växter

    Om du vill få fler växter är ett bra och billigt sätt att föröka dem själv. De tre vanligaste sätten är att samla in frön, att ta sticklingar, eller att göra avläggare.

    Frön
    Många växter går utmärkt att så från egensamlade frön. T.ex. violer och penséer, pumpor, tomater, paprika, chili, solros, gräslök, luktärt, sockerärt, lupin, ros, akleja m.fl. Vissa fröer gror snabbt, andra tar längre tid på sig. Man får prova sig fram!

    Jag brukar först låta fröna torka på hushållspapper, och sen lägger jag över dem i kuvert med en etikett som talar om vad de innehåller. Framåt vårkanten sår jag fröna i inomhus. Vissa sår jag direkt utomhus, som t.ex. lupiner, solrosor och ärtor.

     
    Luktärt

     Pensé


    Sticklingar
    Sticklingar sägs växa bättre om man stjäl dem, men jag föredrar att fråga om lov innan jag tar dem. :) Mina växer bra ändå...
    Växter som är bra att föröka genom sticklingar är t.ex. pelargon, aloe, porslinsblomma (hoya), St Paulia, rosengeranium, novemberkaktus och andra kaktusarter, paradisträd, syren, rhododendron, kryddörter av olika slag, "häckväxter" som t.ex. pil, liguster, buxbom, etc.

    Man tar ett ganska långt skott strax under ett bladpar på växten man ska föröka, helst ett årsskott som inte har blomma/knopp. Skär med en ren sekatör eller kniv. Blocka sedan bort de nedersta bladen, det är där rötterna utvecklas.

    När man sedan planterar skottet ska det helst ske i porös jord, t.ex. jord utblandad med torv eller fuktig vermikulit (finns att köpa i växthandeln). Då får rötterna lätt att utvecklas. Placera en plastpåse över krukan, så blir det en fuktig och bra miljö. Sedan ställer man krukan i ett fönster som inte har direkt sol, och ser till att jorden hålls lagom fuktig (ej för blöt). När det bildats ett rotsystem kan växten planteras om i vanlig jord, eller planteras ut om vädret tillåter.


    Salvia

    Aloe

     Rosengeranium (doftgeranium)


    Avläggare
    Många växter bildar själva ut avläggare genom att grenar som hamnar under jord får egna rotsystem och så småningom lossnar från "moderplantan". Andra bildar långa revor med små "dotterplantor" på, som t.ex. jordgubbar/smultron och ampellilja. Dessa dotterplantor är väldigt enkla att plantera, ofta bildar de rotsystem själva och man kan bara böja ner dem i jorden så börjar de växa. När de fått ett ordentligt rotsystem skär man av dem från moderplantan och flyttar dem dit man vill ha dem. 
    Vill man kan man i stället skära av dotterplantorna direkt och plantera dem i porös jord. Gör sedan på samma sätt som med sticklingarna ovan, dvs placera en plastpåse över krukan och placera i ett fönster utan direkt sol.

    Vill man att en utomhusväxt ska bilda avläggare kan man hjälpa den på traven genom att själv böja ner några av de nedre grenarna. För att rötter snabbare ska bildas kan man skala av lite bark med en kniv på några ställen, innan man trycker ner grenen under jorden. Sedan kan man fästa den i marken med en u-formad, tjock ståltråd, eller t.ex. en tältpinne. När man ser att rötter har bildats (kan ta 1-2 år för vissa växter!) kan man så småningom skära av grenen från moderplantan och plantera om dit man vill ha den.

    Växter som lämpar sig att föröka med avläggare är t.ex. ampellilja, jordgubbar/smultron, rhododendron, vinbär, krusbär, klängväxter och marktäckare som t.ex. kaprifol, clematis, vintergröna och murgröna.

    Jordgubbar

    Ampellilja



    Bilder i detta inlägg: Egentagna, wikipedia.se och odla.nu

    Fläckar av deo eller solskyddskräm


    Ljusa plagg kan ibland bli tråkigt missfärgade av deodorant eller solskyddsmedel/solkräm. Dessa fläckar brukar vara hopplösa att få bort! Husmorstipset är att gnugga in ättika och bakpulver på fläckarna, men detta fungerar inte särskilt bra enligt min erfarenhet.

    Ett sätt som däremot fungerar är att blanda citronsyra (pulver som kan köpas i livsmedelsbutiken) med diskmedel och gnugga in det i fläckarna. Låt verka några timmar, och tvätta sedan som vanligt i maskin. Om fläcken inte går bort helt blir den åtminstone betydligt blekt och inte lika synlig!

    • Arkiv

    • Om Smarta vardagstips

    På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

    OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

    • Sök efter tips

    Följ Smarta vardagstips på Facebook