Translate

Guide: Hur man blir av med sniglar



Sniglar i trädgården kan vara ett riktigt gissel. De nöjer sig sällan med att tugga små hål utan hela plantans tillväxtpunkt gnags av, och på späda plantor äter de ofta alltihop så inget blir kvar.

Värst brukar mördarsniglar vara, men även pantersnigelåkersnigel och olika snäckor med skal kan orsaka stor skada om de blir många. Det är en myt att pantersnigeln dödar mördarsniglar.


Bekämpa sniglar

Det är viktigt att börja bekämpa dem tidigt. Redan i mars kläcks äggen och små hungriga miniatyrsniglar kryper upp ur jorden, och är det mördarsniglar tål de tyvärr både frostnätter och torra, varma dagar. I detta stadiet är de svåra att se – men lyckas du få bort dem har du besparat dig de hundratals ungar var och en annars skulle fyllt din trädgård med.

Här är några sätt att få bort sniglar, det bästa är att kombinera flera av dem:

  • Gör ölfällor. Gräv ner burkar eller muggar med öl där det brukar finnas mycket sniglar så drunknar de där.
  • Lägg ut bananskal. De drar till sig sniglarna och kan enkelt vittjas efter mörkrets inbrott. Avliva sniglarna du fångat (se nedan hur man gör).
  • Köp ferramol (kallas även snigeleffekt) och strö ut. Bäst effekt får du om kornen skyddas från fåglar, t.ex. genom att strö dem under en platt sten eller pinne, eller under buskar.
  • Skaffa höns eller ankor. De äter sniglar. Tyvärr äter de också växter så man behöver skydda odlingarna.
  • Håll tomten fri från gömställen för sniglarna. De lägger gärna äggen på fuktiga platser såsom under stenar, gamla brädor, i rishögar, öppna komposter etc. En "ren" tomt är svårare för dem att föröka sig i.
  • Undvik täckodling om du har problem med sniglar. Samt rensa bort allt dött växtmaterial och blast på hösten efter skörden där de annars gärna lägger ägg. 
  • Skydda nya små plantor med t.ex. uppochnervända glasburkar eller plastbyttor så hinner de bli stora nog att tåla angrepp. 
  • Håll gräset kortklippt. 
  • Bästa metoden: Avliva alla sniglar du ser, helst varje kväll efter mörkrets inbrott - då kommer fler sniglar vara framme och är lätta att se med ficklampa. Låt även liken ligga kvar så lockas nya sniglar till platsen och du kan döda dem också nästa dag.

    Det senare är det enda sättet som fungerat för mig. Jag gick från att döda flera hundra sniglar per dag till att nu hitta ett tiotal, då oftast vid tomtgränsen dvs de kommer från grannarna. Eftersom jag dödar både små ungar och vuxna sniglar hinner de inte lägga sina ägg och då blir det ännu mindre kommande säsonger.

    Hur man avlivar sniglar manuellt:

    • Hacka itu med en trädgårdsspade (min favorit, snabbt och smärtfritt)
    • Hacka itu med en ogräshacka
    • Klipp itu med en sax
    • Skär itu med en kniv
    • Stampa på dem
    • Samla i en påse och lägg i frysen, sedan i soporna
    • Samla i en påse och elda upp
    • Samla i en hink och döda med kokande vatten

OBS! Undvik plågsamma sätt som att hälla salt på sniglarna. Det tar tid för dem att dö, och skadar dessutom din jord.


Bilder



Mördarsnigeln tycker jag är värst av alla. Översta bilden visar en vuxen, undre en nykläckt unge. Den blir könsmogen tidigt, kan lägga flera hundra ägg per säsong, växer snabbt och äter nästan allt. 



Pantersnigeln (kallas även leopardsnigel) kan också orsaka skada, men förökar sig inte lika snabbt som mördarsnigeln så brukar inte vara lika besvärlig. Bildkälla: Wikimedia commons

Den lilla åkersnigeln äter gärna sallad och kan bli besvärliga om de blir många. Bildkälla: Wikimedia commons


Trädgårdssnäckan kan skada nya skott och knoppar om de blir många. Är bra på att klättra och hittas ofta i t.ex. rosbuskar och clematis.

Fräschare offentlig toalett

Ogillar du också offentliga toaletter? Här är några tips att göra besöket lite uthärdligare! 

Ha alltid följande i handväskan eller fickorna: våtservetter, tändstickor och handsprit.

  • Få en god lukt och trevlig stämning genom att först tända en tändsticka och svepa runt i rummet. Eventuell odör döljs, och både du och besökaren efter dig får en behagligare toamiljö.
  • Fräscha sedan upp toasitsen. Ta tvål på en bunt toapapper eller pappershanddukar och gnid rent. Finns det inte handfat eller tvål tar du din medhavda handsprit på en våtservett i stället.
  • För att undvika ljud (om du tycker sånt är pinsamt) kan du sätta kranen så den står och rinner, samt lägga lite toapapper i toastolen som dämpar alla ljud.
  • Efteråt: Gnid kranen, dörrhandtaget och låset med tvål på toapapper (eller en medhavd vårservett) innan du tvättar händerna så får du inte bakterier på dig när du tar i dessa efter tvätten. Du kan även sprita av med handsprit.
Följer du dessa steg kommer ditt toabesök bli nästan riktigt trevligt!

Tvätta stora mattor


Stora, tunga mattor kan vara svåra att få ut när de behöver tvättas. Här är ett sätt att tvätta dem på plats.

OBS! Detta fungerar inte om mattan ligger på parkettgolv, men har du lackat trägolv, laminat eller plastmatta under går det utmärkt.
  1. Fukta mattan med en våt trasa så hela ytan blir blöt.
  2. Ta en hårdtvål (alt. galltvål eller såpa) och gnugga in det ordentligt i mattan.  
  3. Tvätta bort tvålen/såpan med en våt trasa. Krama ur i en hink med sköljvatten och fortsätt tills den mesta tvålen är borta.
  4. Lägg ut torra handdukar över mattan, tryck eller stampa på handdukarna så sugs vattnet upp i dem. Byt handdukar tills mattan känns tillräckligt torr. Den sista fukten torkar sen av sig själv.

Bildkälla: Wikimedia commons

Slipp stänket i stekpannan


Trött på stänkande fett i stekpannan när du steker korv och bacon? Strö lite salt i stekpannan innan stekningen så stänker det mindre!

Få bort celluliter


Här är några billiga och enkla sätt att behandla celluliter:
  • Skrubba några minuter varje dag med en skrubbhandske eller den grova sidan på en tvättsvamp. På så sätt ökas blodcirkulationen och kroppsvärmen i området vilket sägs ha effekt på celluliterna, samtidigt som huden peelas och blir mjuk och len.
  • Gnugga området med kaffesump. Många cellulitkrämer är till stor del kaffebaserade.
  • Gör egen örtinpackning som de har på spa: blanda 1 dl olivolja med 0,5 dl pressad citron samt några matskedar färsk finhackad timjan (eller några teskedar torkad). Massera in blandningen över celluliterna och täck hela området med plastfolie för att stänga in kroppsvärmen. För extra bra effekt kan man värma med en värmedyna eller vetevärmare ovanpå plasten.
Ett annat tips är att gå ner i vikt eftersom celluliter syns mer om man har mycket underhudsfett. Men det är ju såklart lättare sagt än gjort! :)
Bildkälla: Wikimedia commons

Få sugröret att stanna i drickan


Sugrör i läsk är hopplöst, det bara bubblar upp och ramlar ut hela tiden. Men har du en aluminiumburk går det lätt att hålla det på plats på detta sätt: vänd öglan du öppnar burken med inåt så kan du stoppa ned sugröret där.

Enkelt och smart!

Hur man putsar koppar


Jag har redan tidigare skrivit om att ärgad koppar enkelt putsas med ättika. Detta tål att upprepas, metoden är verkligen effektiv!

Gör så här:
  • Häll ättika i en skål och dryga ut med lite vatten. 
  • Placera kopparföremålen i skålen och vänta en halvtimme. 
  • Ta upp och gnid med en svamp, låt dem sedan ligga i ättikan en halvtimme till. 
  • Upprepa tills all beläggning är borta och kopparen är skinande ren.

Före:

Efter:
 

Fixa fransiga skosnören och rep


Har spetsen på skosnöret eller repet fransat upp sig? Om det är av tyg kan du doppa spetsen i lite genomskinligt nagellack, eller surra tejp runt, så håller det ihop.

Är det av plast kan du hålla en tändare eller tändsticka under spetsen så att plasten smälter ihop till en klump, nu fransar det sig inte. Men OBS! Var försiktig såklart. :)

Avbruten stjälk på växten

 

Det är lätt att råka bryta av stjälken vid omplantering av växter, och senare på säsongen kan de även brytas av vinden eller av fruktens tyngd. 

  • En planta som delvis brutits av går ofta att laga - med tejp! Jag brukar använda vanlig målartejp, men man kan även ta kirurgtejp eller ett plåster
    Räta ut växten så gott det går och tejpa runt skadan. Stötta plantan med en blompinne. På bilden ovan syns en tomatplanta som jag lagade framgångsrikt förra året, den fick massor av tomater. 
  • Är plantan helt av går den inte att laga, men man kan ofta ta sticklingar av den i stället. Klipp av ett toppskott eller ett sidoskott strax under ett blad. Ta sedan bort alla blad utom 2-3 stycken, fler orkar den inte försörja utan rötter. Sätt i vatten, och när det syns små knölar av rotanlag kan du flytta den till en kruka med jord.
    Vissa växter kan man även rota direkt i jord om man föredrar det.


Trä nålen smart


Att trä på tråd på synålen kan vara trixigt, men ett smart sätt att få tråden styv så att den lätt kommer genom nålsögat är att spraya den med hårspray först!

Bild: Wikimedia commons

Stalltipset


Någon mer än jag som minns rubriken "Stalltipset" i tidningen Min Häst på 90-talet? Det var nästan min favoritdel av tidningen. Redan i 11-12 års ålder var jag uppenbarligen insnöad på smarta tips. Det ska böjas i tid... :)

Ett av tipsen jag minns från Stalltipset var att man kunde rengöra ryktsakerna genom att blötlägga dem i en hink saltvatten över natten.

Ett annat tips handlade om gula fläckar som ljusa hästar lätt får i pälsen när de ligger ner i sin box. Dem får man bort genom att blöta fläcken och sedan gnida in den med potatismjöl. Man väntar en stund och borstar sedan bort potatismjölet med en vanlig ryktborste. Smart om man t.ex. vill ha hästen fin inför en tävling.

Packa smart på resan


Ska du ut och resa? Här kommer en rad packningstips:
  • Rulla ihop kläderna i stället för att vika så blir de inte lika skrynkliga.
  • Blev de trots allt skrynkliga? Använd hårtorken som strykjärn! Sätt på högsta värmen, rikta mot plagget och släta ut skrynklorna med handen. Eller, om det finns badkar kan man fylla det med hett vatten och hänga upp de skrynkliga plaggen i badrummet med stängd dörr. Ångan gör att de slätas ut!
  • Packa olika saker i separata, gärna olikfärgade eller genomskinliga påsar och samla dem i en resväska eller bag. Då är det lättare att hitta i packningen.
  • Packa skor i plastpåsar så blir inte övriga packningen smutsig.
  • Har du resväska kan du skära ut en pappkartong i samma storlek och använda som en extra botten till väskan. Nu är det lättare att inte olika saker blandas med varandra. T.ex kan man lägga lösa småsaker (hygienartiklar o dyl) i botten och kläderna överst.
  • Smycken trasslar lätt ihop sig. Ett smart sätt att packa halsband och tunna armband är att sticka in dem i varsitt sugrör (klipp av så att sugröret blir lagom långt) och sen skjuta ihop dem till cirklar. Cirklarna knyter man ihop med ett snöre.
  • Ringar och hårband kan man trä på snören och sen knyta ihop. Hårspännen knäpper man fast på en pappremsa.
  • En tom tändsticksask blir ett perfekt minisyskrin. I skrinet får det lagom plats en pappremsa med nålar och säkerhetsnålar instuckna. På en annan pappremsa rullar man några varv med sytråd i olika färger.
  • Säkerhetsnålar kan även knäppas ihop till en lång kedja. Perfekt att ha med på resor t ex om något plagg eller en sko oväntat går sönder.
  • Här hittar du ett gammalt inlägg med ännu fler restips!

Smart miniväxthus

 


Spara plastmuggarna när du haft kalas och använd till dina sådder. Gör hål i den undre med en kniv eller sax (eller borra) och sätt den övre löst på som lock. Nu bevaras fukten tills fröet grott. 

När plantan kommit upp lite tar du av locket. 

Smart och miljövänlig gödning

 

Få frodiga, friska växter inne och utomhus med hjälp av helt gratis näring från naturen - och dig själv!

  1. Gödsla med ogräs. Brännässlor, kirskål, parksallat, åkervinda - allting kan bli finfin gödning till dina växter, genom att du förvandlar det till sk. nässelvatten.

    Lägg ogräset i en spann med lock, och täck med vatten. Låt stå tills det börjar stinka nåt förfärligt - då är det klart! Någon vecka brukar det ta. Sila av de nu ruttna bladen och späd vätskan som blir kvar med 1 del nässelvatten + 10 delar vatten, annars blir det för starkt.

    Pga lukten passar denna gödning bäst utomhus.


    Brännässla


  2. Gödsla med brunalger och annan tång. Bor du nära havet är det perfekt att samla uppspolad tång och gödsla med. Sprid över jorden - sen är det klart!


    Brunalger. Bildkälla: Wikimedia commons

  3. Gröngödsling är ett annat sätt. Ta gräsklipp, bortrensade blad, töm kompostkvarnen - och sprid på jorden under dina växter. Denna metod kallas även täckodling och är dessutom bra eftersom fukt hålls kvar i jorden bättre.

    En nackdel med att täckodla är dock att sniglar och tvestjärtar gärna samlas under täcket. Lyft täcket då och då och kolla så du inte råkar skapa en snigelodling av misstag...

  4. Gödsla med akvarievatten eller från en damm om du har en sådan.

  5. Gödsla med ditt och övriga familjens kiss. Det är gratis och otroligt näringsrikt, men späd ut det: 1 del kiss, 10 delar vatten, annars blir det för starkt. 
    Kissvatten kallas ibland även guldvatten, så nu vet du vad det är om du ser ordet. :)


Praktisk kanna som man kan kissa direkt i

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook