Translate

Billigt hund- och bilschampo


Billigaste och mest miljövänliga hundschampot är vanlig såpa! Grön eller gul spelar ingen roll (den gröna är helt enkelt gul med grönt färgämne...).

Billigaste bilschampot är - just det - också såpa! En spann varmt vatten, såpa och en tvättsvamp för att gnida bilen ren, så sköljer man av med vattenslangen. Såpan lämnar en skinande yta efter sig som gör att bilen ser nyvaxad ut.

6 kommentarer:

 1. Många vovvar ogillar doften av citron. Så om man inte vill att badet ska bli besvärligt nästa gång ska man nog undvika den :-)

  SvaraRadera
 2. Gulsåpa innehåller inte citron, och luktar likadant som grönsåpa. Det är exakt samma sak i de båda flaskorna, enda skillnaden är grönt färgämne i grönsåpan.
  Men du kanske tänker på citronsåpa?

  SvaraRadera
 3. Bilen ska absolut INTE tvättas med såpa eller diskmedel. Det tvättar bort vaxskiktet på lacken. Lacken blir matt, livslängden på lacken förkortas, smutsen fäster bättre och är svårare att få bort.
  Kan möjligen fungera direkt innan man kör en omgång med lackrengörare och grundvaxning. Använd enbart schampo som är avsett för bilar.
  Gäller även cyklar och annat lackat och saker med gelcoat som båtar, kanoter mm.

  SvaraRadera
 4. Hej Johan, och tack för din synpunkt! Tipset att tvätta bilen med såpa kommer från Grummes hemsida. Det lät ju inte bra om såpan löser upp vaxskiktet. Å andra sidan innehåller ju såpan fett, vilket kanske ger samma skydd som vaxen?

  Jag hittade en tråd här: http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=182604
  Det framkom lite olika synpunkter, bland annat en som skrev att det bara är en myt från bilföretagen att såpa och liknande är skadligt. Han menade på att ALLA bilschampon är avfettande i viss mån (annars skulle de inte ta bort smutsen) och ALLA bilschampon tar dessutom bort en del av vaxskiktet. Därför bör man avsluta med att vaxa i vilket fall.

  SvaraRadera
 5. Att såpa skulle vara skadligt för vaxet är en myt, har använt mig av såpa i flera år och vaxet har aldrig tagit skada

  SvaraRadera
 6. Såpa har ett PH-värde på 9-10-11 (olika för olika sorter)
  Hundens hud har ett PH-värde kring 6,5.

  Det är bättre att lägga en slant på ett riktigt hundschampo som man bla. kan köpa i djuraffärer.

  SvaraRadera

• Arkiv

• Om Smarta vardagstips

På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!

OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk!

• Sök efter tips

Följ Smarta vardagstips på Facebook