- Rengör golvet regelbundet med såpa och vatten. Annars kan det torka ut så att det blir breda springor mellan brädorna.
- Använd ett golvskydd under matbordet (t.ex. två såna avsedda för kontor). Du kan också använda en bit trämönstrat plastgolv (sånt man köper på rulle) i samma färg som det riktiga trägolvet eller en matta.
- Använd möbeltassar under alla möbler.
- Blir det ändå märken i golvet tar du bort dem genom att lägga på en fuktig handduk och stryka över med strykjärnet.
- Är golvet riktigt slitet och förstört får det ett lyft om det målas vitt eller någon annan färg. Då kan du spackla igen alla hack och gropar först.
Translate
Fina trägolv
Hållbara snittblommor
Detta knep fungerar på blommor med hårda/medelhårda stjälkar som t.ex rosor, syrener, blåklint, krysantemum, nejlikor, liljor, pioner, lövkojor mm.
Till rosor, syrener och andra blommor med hård stjälk tar man varmt vatten i vasen, till de med medelhård stjälk tar man ljummet vatten.
Till blommor med mjuka stjälkar (t.ex tulpaner) fungerar det inte med socker och ättika. I stället rör man ut en tesked potatismjöl eller bakpulver i kallt vatten och fyller vasen halvfull. Byt vattnet ofta (gärna varannan dag).
Fler tips:
- Skär långa diagonala snitt längst ner på stjälkarna (ungefär som när man ska tälja ett grillspett...) så får de större yta att suga vatten från.
- Rensa bort alla blad och kvistar som hamnar under vattenytan så att det inte bildas massa bakterier som hindrar växten från att suga vatten.
- Ställ gärna vasen svalt över natten.
- När rosbuketten börjar sloka, kan man binda om den och hänga den upp-och-ned så att den torkar. Rosorna behåller sin färg länge, och blir en fin dekoration t.ex i en vas på en hylla, eller liggande på ovansidan av köksskåpen.
Rengöra möbler
Öka livslängden och fräscha upp dina möbler med följande tips:
- Rengör med en mjuk trasa och såpa + vatten, krama ur trasan ordentligt.
- Om det har blivit hack eller märken i möbeln kan du lägga en fuktig handduk över och stryka med strykjärn så döljs märkena.
- Om det blivit vita fläckar från t.ex varma grytor eller liknande på möbeln kan de också försvinna med strykning. Lägg ett vanligt vitt papper eller en torr handduk mellan möbeln och strykjärnet.
Glasmöbler:
- Rengör med vatten och en skvätt diskmedel på en urkramad disktrasa eller svamp. Eftertorka med t.ex tidningspapper, en kökshandduk eller en torr trasa för att slippa ränder.
Metallmöbler: (t.ex diskbänken)
- Lätt smutsad metall rengörs med såpa/diskmedel och vatten på en trasa.
- Metall som fått kalkavlagringar (t.ex diskhon) rengörs med ättika eller citronsyra för att lösa avlagringarna. Droppa över ättikan/citronsyran, låt verka en stund och tvätta rent.
- Andra missfärgningar kan putsas bort med svinto, se bara till att svinton löddrar ordentligt så det inte bli repor i metallen.
- Du kan också testa strö maskindiskmedel eller tvättmedelpulver över och hälla på lite hett vatten. Låt verka en stund och gnugga sen med en trasa/svamp. (Denna metod kan också användas till t.ex ugnsplåtar och vidbrända grytor)
Skinnmöbler:
- Rengör med koncentrerad såpa på en mjuk svamp eller trasa.
- Kan också rengöras med baby våtservetter.
- Vill du putsa upp gamla lädermöbler ordentligt finns särskilda lädervårdsoljor att köpa, men det går också bra med t.ex. sadelfett (som man putsar sadlar med) eller bivax.
Stoppade tygmöbler:
- Rengör med dammsugaren.
- För extra noggrann rengöring: Blöt ner ett gammalt lakan och vrid ur, täck sen möbeln med lakanet och piska med mattpiska så fastnar dammet i lakanet.
- Spiller du något på möbeln kan du pudra med ett lager potatismjöl och låta verka någon timme. Dammsug sedan bort potatismjölet. Finns det lukt kvar kan du droppa på lite ättika.
Vårfint på uteplatsen
- Rengör utemöblerna med såpvatten och en skurborste eller grov svamp så blir de som nya igen!
- Trallen på altanen och trädäcket blir också fina när man skurar med såpa.
- Har brädorna och trämöblerna blivit grå? Spola med högtryckstvätt så återfår de färgen de hade när de var nya!
- För att slippa algbeläggning på träaltaner och liknande bör man undvika att olja in dem eftersom alger och mögel trivs i oljan. När man anlägger nya altaner eller trädäck använder man ju numera oftast impregnerat virke som har lång livslängd utan att man behöver olja in det.
- Problem med ogräs mellan plattorna på den stenlagda uteplatsen? Häll på en blandning av vatten och ättika så dör ogräset. Det finns särskild ogräsättika, men vanlig fungerar lika bra.
- Du kan också hälla kokande vatten på ogräset, eller bränna upp det med en ogräsbrännare (finns t.ex. på Biltema).
- Ställ ut dina krukväxter! Många växter trivs jättebra om de får stå ute under sommarhalvåret, t.ex benjaminfikusar, pelargoner, paradisträd (penningträd), amaryllis mm.
Se till att risken för frost är över innan du ställer ut dem, och börja med att avhärda dem (dvs. ta in dem på natten och skydda dem från blåst i början, samt ställ dem inte direkt i solen).
Slipp tårarna när du hackar lök
- Hacka löken utomhus
- Låt kökskranen stå och rinna bredvid
- Hacka löken under köksfläkten
- Ha på glasögon eller linser, det skyddar lite
- Hacka löken med mixern/matberedaren
- Ett tänt stearinljus bredvid där man hackar sägs också hjälpa
Tips inför resan
- Packa smart. Dela upp packningen i plastpåsar för olika saker, t.ex en för underkläder, en för skor, en för böcker osv, och packa ner påsarna i väskan. Använd gärna påsar i olika färg (eller knyt snören om i olika färger) för att enklare kunna skilja på dem. Sen är det lätt att hitta det man ska ha utan att behöva rota igenom alltihop.
- Om det är småbarn med på bilresan har jag skrivit tidigare om hur du kan utrusta bilen.
- Se över bilen. Kolla alltid lufttrycket i däcken, oljan, kylar- och spolarvätskan, lysena mm innan en lång bilresa.
- Sköt om krukväxterna. Har du ingen som kan komma och vattna blommorna när du är bortrest kan du ställa ner dem i badkaret på fuktiga tidningar eller handdukar. Växterna suger upp vattnet efter hand.
Är det enstaka växter, eller växter som inte tål att flyttas, kan du ställa en vattenspann under och dra en tygremsa från spannen till krukan. Stoppa ner remsan lite under jorden, så sugs vatten från spannen till växten kontinuerligt. - Skydda huset. Minska risken för brand pga elfel eller blixtnedslag när du är bortrest genom att gå en extra runda innan du åker och se till att alla apparater är ordentligt avstängda, stäng även av stand-by-läget på t.ex TV:n och datorerna. Dra ur alla adaptrar. (Våra grannars hus höll på att brinna ner när en adapter till en laptop exploderade...)
- Minska inbrottsrisken. Bästa skyddet mot inbrott får man förstås genom att installera tjuvlarm, men har man inte råd med det finns det ändå mycket man kan göra:
- Be en granne att ta hand om posten. En överfull brevlåda är ett säkert tecken på att de som bor i huset är bortresta, och därmed att det är fritt fram för tjuven
- Be grannen att gå en sväng i trädgården då och då, så verkar inte huset lika övergivet
- Koppla en radio till en timer så att det alltid hörs ljud inifrån
- Koppla också lampor i huset till timern, gärna även utebelysningen. Tänk dock på att utebelysning som står på dygnet runt kan vara störande för grannarna, så se till att den stängs av när det blir natt
- Sätt upp skyltar om grannsamverkan
- Sätt upp en "Varning för hunden"-skylt (även om man inte har hund)
- Sätt upp en "Huset är larmat"-skylt, kolla hur sådana ser ut på andra hus och försök efterlikna
Göra rent grillgaller
Efter grillningen kan grillgallret vara ganska ofräscht och sotigt, och inte så lätt att diska.
Börja med att borsta av det värsta med en stålborste, helst innan gallret svalnat. Testa sedan någon av följande metoder:
- Rengör med såpa. Gnid in med såpan och lägg en stund i ugnen på 100 grader så såpan hettas upp (eller gnid in såpan med stålborsten när gallret fortfarande är hett efter grillning). Låt verka en stund, skura sedan rent med en grov svamp eller skurborste.
- Har du inte såpa hemma, testa gnida med tallkottar! (Det är ju av tallolja som såpa tillverkas)
- Svinto fungerar också bra.
- Eller lite hopknycklad aluminiumfolie.
- Latmanstips: Lägg gallret på gräsmattan och låt sniglar och andra djur sköta disken. Nästa morgon är det bara att skölja rent.
Användningsområden för sköljmedel
Samtidigt är medlet bra för kläderna, särskilt material som annars blir noppriga eller statiska. Konsumentverket rekommenderar att använda sköljmedel i tvätten om du bor på en ort där vattnet är hårt (t.ex Öland, Gotland, södra Skåne).
Sköljmedel har flera funktioner:
Idag finns som tur är flera miljömärkta sköljmedel. Dessa brukar även vara parfymfria, eller med endast mycket lite parfym, och deras verksamma ämne (katjonaktiva tensider) är nedbrytningsbara i reningsverket.
Exempel på sköljmedel märkta med Bra Miljöval, samt som rekommenderas av Astma och allergiförbundet, är Grumme, Ecover, Ocean och Skona. Dessa innehåller inte ämnen som är skadliga för huden, miljön, fiskar eller djur.
Sköljmedel har flera funktioner:
- Gör tvätten mjuk och skön om du har hårt vatten
- Ökar det livslängden på plaggen eftersom det binder ihop fibrerna och motverkar noppor
- Gör så att färgerna håller längre
- Det har också en anti-statisk effekt som gör att man inte får stötar och elektriskt hår av kläderna
Här är några tips på ytterligare områden där du kan använda sköljmedel:
- En droppe sköljmedel i trasan när du torkar elektronik som t.ex. TV, dator, stereo gör att de inte drar åt sig lika mycket damm. Eftertorka med torr trasa.
- Sköljmedel kan användas till husdjur som lätt blir statiska i pälsen. Droppa på en fuktig trasa och stryk över deras korg eller filt. OBS! Extra viktigt att använda ett miljömärkt och parfymfritt märke i detta fallet.
- Torka bilsätet med sköljmedel på trasan så slipper du få stötar av bildörren när du går ut.
- Torka badrumsspegeln med sköljmedel så immar den inte igen.
Vad många inte vet är att hårbalsam innehåller samma verksamma ämne som sköljmedel (katjonaktiva tensider) och här finns det betydligt färre miljövänliga alternativ att välja mellan. I princip alla balsam innehåller parfym och dessutom en hel del ytterligare kemikalier, medan sköljmedel många gånger har färre ingredienser.
Tyvärr ser jag sällan eller aldrig någon debatt om balsam trots att många använder det varje dag.
Här är innehållsförteckningen på ett vanligt balsam (de katjonaktiva tensiderna är behentrimonium chloride och cetrimonium chloride, övriga ingredienser är emulsionsmedel, parfym, färgämnen mm):
Det kan vara något att tänka på för dig som ofta använder balsam. Jag läste faktiskt om en frisör som rekommenderade sina kunder sköljmedel i stället!
Fönsterputs
När man ska putsa fönster finns det en uppsjö av olika produkter att välja mellan. Här kommer lite tips för den som vill slippa färdiga fönsterputsmedel, men ändå få ett lika bra resultat:
- Blanda vatten, diskmedel och ev. också en gnutta T-röd (mest för att hindra att tvättvattnet fryser om det är kallt ute). Doppa i en trasa eller svamp och tvätta fönstret, gnugga torrt med hopknycklat tidningspapper. Trycksvärtan sägs fylla i fina repor och polera glaset.
- Använd samma blandning som ovan, men torka torrt med ett kaffefilter i stället. Sätt det på handen som en handske.
- Använd samma blandning som ovan, men eftertorka med en fönsterskrapa.
Rengöra datorskärm och TV
Smuts och fingeravtryck på din laptop, mobil, datorskärm, TV och andra platta skärmar tar du enklast bort med en ren, lätt fuktad (ej blöt!) trasa eller mikrofiberduk. Gnid försiktigt och eftertorka med hushållspapper eller putsduk för glasögon.
Är det fortfarande inte rent kan du testa med en droppe diskmedel på trasan.
De som säljer dyra specialprodukter vill gärna ha det till att man behöver specialmedel och särskilda dukar men det stämmer inte. Kollar man innehållsförteckningen på dem ser man att de innehåller ungefär samma som ovan, dvs tensider som finns i diskmedel, vatten och ofta parfym.
Tomatfläckar på plast
Knepet är att alltid diska med kallt vatten och diskmedel. Det är värmen i vattnet som annars gör att färgen sugs in i porerna i plasten.
Diska nappflaskor och termosar
- Häll i lite hett vatten och en tuss svinto. Stäng, skaka en stund, och skölj.
- Häll i lite hett vatten och någon tesked bakpulver. Stäng, skaka en stund, och skölj.
- Häll i lite hett vatten, en droppe diskmedel och lite okokt ris. Stäng, skaka en stund och skölj.
- Använd en flaskborste.
Om smaken fortfarande sitter i kan du brygga riktigt starkt te, fylla termosen och låta stå över natten.
Spara på diskmedlet
Tre sätt att spara på diskmedlet så flaskan räcker längre:
- Fyll en sprayflaska med diskmedel och vatten. Ha stående bredvid diskhon och spraya på när du diskar. Ekonomiskt och drygt!
- Ska du bara diska något litet: Fukta diskborsten och tryck den mot den öppna diskmedelsflaskan. Det är oftast lite diskmedel som fastnat på korken, precis lagom för att diska t.ex en kaffemugg.
- En diskborste med svampmunstycke som förvarar diskmedlet i skaftet gör också att det går åt mindre. Finns i de flesta livsmedelsbutiker eller t.ex på Biltema.
Få upp tröga burklock
Guide: Hur man bekämpar små och stora skadedjur och ohyra
I detta inlägg samlar jag mina bästa tips på hur man blir av med och motverkar kryp, ohyra och andra djur inomhus och i trädgården. Tipsen är skrivna i bokstavsordning.
Saknar du något djur/kryp? Kommentera sist i inlägget så kan jag uppdatera med detta.
________________________
Bananflugor/fruktflugor
Bildkälla: WikiHow
(förväxlas ofta med blomflugor/sorgmygg, men de senare håller framför allt till runt krukväxter och bekämpas på andra sätt)
- Bananflugor kommer fram när det finns övermogen frukt eller gammal mat framme i huset. Bästa sättet att undvika problemet är att förvara frukten i kylskåpet eller inpackad i stängda plastpåsar. Särskilt bananerna. Ha aldrig matrester framme och släng kompostavfallet i ett slutet kärl.
- Sug upp alla du ser i dammsugaren.
- Gör en fälla för bananflugor genom att blanda t.ex rödvin, sirap eller öl med en droppe diskmedel (för att ta bort ytspänningen) i ett glas. Blandningen lockar till sig flugorna som drunknar. Täck glaset med plastfolie med hål i så fastnar de lättare i fällan.
- Häll kokande vatten i diskhon då och då. De lägger ibland sina ägg nere i avloppsröret.
Bladlöss och annan ohyra på växter
Bladlöss på petuniablad. Foto: eget
- Ohyra kommer ofta på växter som inte mår så bra. Står den för ljust? För mörkt? Får den för mycket vatten eller för lite? För lite näring? Testa också att ge växten ny jord.
- Spruta såpvatten med någon tesked t-röd på växtens blad. Enbart vatten i en sprayflaska hjälper också, särskilt mot mindre angrepp.
- Eller gnid av dem och kläm med fingrarna.
- Spola regelbundet angripna större växter/träd med vattenslangen, det hjälper förvånansvärt bra.
Blomflugor/sorgmyggor
Sorgmyggor som fastnat på en klisterskiva. Foto: eget
- Sorgmyggan kläcks i krukväxter när du vattnat för mycket. De försvinner om du låter jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna.
- Andra tips är att stoppa cigarettfimpar i krukorna.
- Sätt upp gula klisterfällor som kan köpas t.ex. på Biltema.
- Eller gör en fälla av en rå potatisbit som läggs på jorden. Lyft biten då och då och skrapa bort larverna innan de blir vuxna sorgmygg.
Fåglar
Bildkälla: Wikimedia commons
Fåglar som t.ex. trastar och skator kan vara besvärliga för dig med trädgård. Om de ger sig på frukt och bär kan du testa något av följande:
- Häng upp något som blänker i trädet, t.ex. gamla CD-skivor.
- Täck med ett bärnät. OBS! Välj en sort med stora maskor som de inte kan fastna i.
- Sätt upp en rovfågelskrämma. Överlägset mest effektivt (enligt min erfarenhet) är en flygande drake på en hög stång. Fäst stången tillräckligt högt, så att fågeln svävar ovanför trädet.
Rovfågelskrämma ovanför körsbärsträd. Foto: eget
Mot fåglar på uteplatsen kan du testa något av dessa tips:
- Lägg ut leksaksormar av plast. Det skrämmer bort en del fåglar.
- Sätt upp fågelskrämmor, t.ex. en laminerad bild av en uggla i naturlig storlek, eller en flygande rovfågelsdrake som ovan.
Har du fåglar som sprätter i trädgårdslandet kan du lägga kompostgaller ovanpå marken innan du sår något. Detta skyddar även mot grävlingar och katter, se nedan.
Getingar
Bildkälla: Wikimedia commons
- Utnyttja hemförsäkringen. Ofta får du gratis hjälp att bli av med skadedjur inomhus.
- Om det sitter på en byggnad som inte är försäkrad kan du dammsuga upp alla getingarna en efter en när de flyger ut. Tejpa för dammsugarmunstycket efteråt så dör de på några dagar. Eller lägg i frysen. Eller elda upp.
- Små getingbon kan du slå ner med en kvast eller pinne. Eller spola bort med vattenslang.
- Hemmagjord getingfälla (som lockar bort getingarna från ditt middagsbord): Ta en 0,5 liters petflaska och borra några hål (ca 1-1,5cm stora). Fyll med några cm saftkoncentrat i botten. Klart! Häng flera fällor i snören runt tomten och töm ut de döda getingarna efter hand.
Grävlingar
Grävling. Bildkälla Wikimedia commons
Grävlingsspår i gräsmattan. Foto: eget
- Grävlingar kan rumstera om ordentligt i trädgårdslandet samt riva hål i gräsmattan. För att helt hålla dem ute från tomten krävs ett väldigt tätt staket, t.ex. Allox viltnät, och det måste gå ända ner i marken då grävlingen kan göra sig väldigt platt.
- Rabatter och trädgårdsland kan skyddas genom att lägga ut kompostgaller på marken innan sådd. Detta är också ett smart sätt att skydda mot sprättande fåglar samt grävande katter.
- Spraya en blandning av ättika och vatten på stället där de går. Upprepa efter regn. Fungerar både inomhus och utomhus, men inomhus blir det ju då ättikslukt i stället.
- Ett annat sätt är att lägga kompostgaller över alla ställen med öppen jord/sand. Detta skyddar även mot sprättande fåglar samt grävlingars framfart.
Mot katthår (eller hundhår) på kläder/möbler:
- Vira en tejp runt handen och dra, eller ta en klädroller (finns i de flesta mataffärer och klädaffärer).
- Du kan också testa ta på dig diskhandskar och dra upp tussarna med dem.
Mjölbaggar och andra kryp i skafferiet
(T.ex. fläskänger, larver, plattbaggar mm)
Plattbagge på vetekorn. Bildkälla: Wikimedia commons
Larver av mjölbagge. Bildkälla: Wikimedia commons
- Utnyttja hemförsäkringen. Ofta får du gratis hjälp att bli av med skadedjur inomhus.
- Lägg lagerblad eller skalade vitlöksklyftor i en skål i skåpet, de gillar inte lukten!
- Se till att hålla skafferiet välstädat (dammsug gärna), kassera alla förpackningar som angripits och förvara torrvarorna i stängda plastpåsar eller burkar så kommer inte krypen in.
- Läs fler tips på Anticimex.
Mullvad och sork
Mullvadshögar. Bildkälla Wikimedia commons
- Placera något med stark doft i deras hål, t.ex. gammal hårdtvål eller rå, hackad vitlök.
- Ta ett spett och förstora alla gångarna, det stör dem vilket kan få dem att flytta.
- Spola vatten i hålen.
- Klipp gräset ofta, ljudet från gräsklipparen sägs kunna skrämma bort dem.
- Placera ut sorkfällor eller mullvadsfällor (kan köpas i skadedjursbutiker).
- Skaffa en mullvadsskrämma (kan köpas i skadedjursbutiker). Den vibrerar nedåt vilket skrämmer bort djuren.
Myror
Bildkälla: Wikimedia commons
- Utnyttja hemförsäkringen. Ofta får du gratis hjälp att bli av med skadedjur inomhus.
- Du kan även strö något med stark lukt direkt på myrstacken så flyttar myrorna. T.ex: Peppar, kanel, nejlikor, kaffesump, bikarbonat. Om du inte hittar boet kan du strö det där du hittar flest myror.
- Att vattna med slangen i myrstacken får dem också att flytta.
- Ha inte matrester liggande framme, och håll skafferiet rent från t.ex. spilld sylt, sirap eller annat sött. Lukten av maten lockar in myrorna i huset.
Möss och råttor
- Utnyttja hemförsäkringen. Ofta får du gratis hjälp att bli av med skadedjur inomhus.
- Du kan även testa lägga något starkt doftande, t.ex. enkvistar, vitlök eller vanlig lök vid musboet.
- Vi har haft mest hjälp av vanliga hederliga musfällor som gillras med ost eller korv och vittjas ofta. Efter ett tag kommer inte mössen tillbaka. Om någon mus då och då irrar sig in går den i fällan.
- Att ha en katt är också effektivt.
Rådjur
Bildkälla: Wikimedia commons
- Hyvla en starkt luktande hårdtvål med osthyvel, strö i rabatten och låt ligga. Upprepa efter regn.
- Plantera påskliljor runt tulpanerna. Rådjuren gillar inte påskliljorna och undviker stället (fast min erfarenhet är att de är skickliga att mumsa i sig bara tulpanerna och lämna påskliljorna).
- Ta människohår och lägg runt om i rabatten så luktar det människa, vilket skrämmer rådjuren.
- Tussar av fårull eller ullgarn som knyts fast här och var i buskar och träd sägs också fungera.
- Kissa i en hink (eller ta barnens potta), blanda ut med vatten och häll i rabatterna. Att på så viss ”pinka revir” ska fungera avskräckande.
- Sätt upp viltnät, t.ex. Alloxnät runt hela tomten. Det enda som funkat för mig…
Silverfiskar
- Silverfiskar trivs i fukt. Bra ventilation minskar risken att du får in dem.
- Håll golvet rent från matrester.
- Strö bikarbonat där de brukar hålla till.
Sniglar
Mördarsnigel (spansk skogssnigel). Foto: eget
- Gör snigelfällor runt rabatterna. Gräv ner ett glas eller en burk med öl i marken så dras sniglarna dit och drunknar i ölen. Lite äckligt att tömma fällan bara!
- Ta en särskild sax eller hacka som du avsätter för ändamålet. Gå sen ut varje morgon eller kväll och döda så många sniglar du kan hitta. Eller ta på dig rejäla stövlar och trampa ihjäl sniglarna med dem. Med tiden kommer antalet sniglar minska.
- Sprid ut järnsulfat. Finns att köpa i trädgårdshandeln (brukar benämnas snigelgift) och är korn som strös ut.
- Skaffa ankor eller höns. Dessa gillar att äta mördarsniglar men kräver förstås skötsel.
- Odla enbart i krukor på altanen eller balkongen dit inte sniglarna kan ta sig.
Husmors skönhetsvård
Husmors peeling:
- Hemmagjord peelingkräm: Blanda 1 dl strösocker eller salt med 1 msk olivolja och 1 msk vetemjöl. Vill du ha god lukt också kan du även blanda i en droppe parfym eller eterisk olja.
- Använd den överblivna kaffesumpen till peeling.
- Gnid med den grova ytan på en tvättsvamp.
- Gnid med en skrubbhandske (sån man har till färskpotatis).
Husmors kroppslotion:
- Smörj med ren olivolja. Naturligt och enkelt!
- Smörj med barnolja, ett billigare alternativ men inte lika bra för kroppen som olivolja.
- Skrovliga armbågar blir mjuka och fina om man delar en citron, sätter armbågarna i varsin citronhalva och sitter så i en kvart. Smörj efteråt med olja.
Husmors fotvård:
- Fyll dina gummistövlar med varmt vatten och fotsalt, och ha dem på dig medan du arbetar i trädgården eller klipper gräset. Förena nytta med nöje, så att säga!
Spillt stearin
- Stearin på tyg: Lägg på ett par lager hushållspapper eller ett kaffefilter på fläcken och stryk över det med strykjärn tills stearinet smälter och sugs upp i pappret. Flytta runt pappret och stryk igen tills allt stearin är borta. Kvar blir en fettfläck, som man kan få bort med fettlösande medel som t.ex diskmedel, vanlig hårdtvål, galltvål mm.
- Uppdatering: Johanna tipsar i kommentarerna om att en hårtork funkar ännu bättre!
- Stearin på möbler: Ta en kniv, gärna en smörkniv av plast eller liknande som inte repar ytan på möbeln, och skrapa. Man kan också testa att skrapa med ett kontokort eller ett mynt.
- Stearin på ljusstakar: Diska med kokhett vatten så att stearinet smälter bort. Gör det över en sköljbalja eller utomhus, annars kan det bli stopp i avloppet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
• Arkiv
• Om Smarta vardagstips
På denna sida samlas knep och tricks som gör livet enklare. Husmorstips och huskurer blandas friskt med nya smarta lösningar och lifehacks. Hoppas du får lika stor nytta av dem som jag!
OBS! Alla tips är inte testade och jag kan inte garantera att de fungerar. Använd dem på egen risk! |
• Sök efter tips
VardagssysslorHus & hemFamilj & fritidMat & BakningHälsa & skönhetÖvrigt |